Posted on

Kako izbrati masažni valjček?

Kako izbrati masažni valjček?

Roller je v prenatrpanem trgu pripomočkov cenovno najdostopnejše orodje za okrevanje, ki pomaga, da si čim prej opomorete od treninga in se vrnete sproščeni in boljši. Ima tudi nekaj obetavnih koristi, zato ga fizioterapevti in zdravniki športne medicine pogosto priporočajo svojim pacientom, saj z valjčkanjem sproščate fascialno ovojnico.

Obstaja ogromno opcij. Ne govorimo samo o barvah in velikostih. Kupite lahko penaste valje različnih obllik, gostot in tekstur. Obstajajo tudi taki, ki vibrirajo. 

Raznolikost je dobra stvar, a v določenih situacijah, preveč opcij povzroča zmedo. Penasto valjanje je v osnovi oblika samomasaže. Le-ta pa ne bi smela biti zapletena

Tu je nekaj najboljših nasvetov za nakup vašega prvega penastega valja.

Gostota

Če šele pričenjate z valjčkanjem, začnite z nečim mehkejšim. V kolikor niste navajeni na izvajanje pritiska in raztezanja napetih mišic in tkiva, boste sprva verjetno zelo občutljivi. Zato morate zgraditi toleranco. Kot pri ostalih stvareh, morate tudi svoje telo počasi navajati na nove občutke.

Pomnite: Trše ni vedno boljše.

Da ocenite, ali je gostota primerna za vas, razmišljajte o  vaši bolečini med tem, ko se valjate, na lestvici od 1 do 10. Če ocenite, da je bolečina za 5 ali več, je to preveč. Cilj valjčkanja je sproščanje napetosti in pomoč izbranem področju mišic, da se sprostijo. Ob močni bolečini pa telo naredi ravno nasprotno.

Tekstura

Poglejte teksturo povšine. Grebeni, zareze in konice oz. špice. Najdete lahko rollerje s takšnimi in drugačnimi površinskimi teksturami. Toda kakšen je namen vseh teh variacij? Dodajajo več točk pritiska in vam lahko pomagajo, da pridete do mišic iz različnih kotov. Gladki valj zagotavlja veliko, ravno površino, na kateri se valjate. Pritisk pa je razporejen na nekaj različnih sosednjih mišic. No, grobi in špičasti valj bo ciljal več specifičnih mest z večjo intenzivnostjo.

Razmislite, kje ga boste koristili.

Če veliko potujete, bi bilo mogoče bolje, da imate kompaktni valj, ki ga lahko odnesete s seboj. Lahko kupite eleganten, zložljiv penasti valj ali samo tistega, ki je res majhen in ga lahko spravite v prtljago, naprimer 25 cm.

Vsekakor ena opomba glede dolžine: Krajši valj za uporabo, zahteva večjo stabilnost telesa.

Kaj je s temi cool vibrirajočimi valji?

Ideja za vibrirajočimi penastimi valj in drugimi elektronskimi pripomočki za masažo je, da vibracije spremenijo naše dojemanje bolečine. Dejstvo je, da je o  delovanju novih naprav še potrebnih nekaj raziskav. Strokovnjaki zato še ne morejo potrditi, da obstajajo dokazi, da take naprave delujejo bolje od običajnih starih rollerjev, so pa zagotovo bližnjice do hitrejše regeneracije, torej primerni takrat ko ste na kratkem s časom.