15-letni celjski atlet Jan Vukovič podira rekorde v svoji disciplini

Na našem portalu lahko prebirate intervjuje s športniki, ki nas navdušujejo s svojimi zgodbami in uspehi. Kaj pa, ko se na intervjuvanskem stolčku znajde 15-letni fant, ki je na atletskem področju osvojil lovorike h katerim mnogi stremijo celo življenje? V tem primeru je pogovor o razlogih za takšne uspehe neizbežen, intervju pa nedvomno “a must read”.

Jan, ki je poleg številnih uspehov lanske sezone, sedaj prvič prestopil tudi srednješolski prag, je nedvomno eden izmed največjih atletskih upov v Sloveniji. Trenira pod taktirko izkušenega trenerja Romea Živka, ki je za naš portal spregovoril o razlogih za Janove uspehe in nam zaupal njune cilje za prihodnje sezone.

Jan pri svojih rosnih 15 letih si postavil že številne državne rekorde, česar ne doseže veliko tvojih sovrstnikov. Kako gledaš na te uspehe? Kako pa na to gledajo tvoji sošolci?

Jan: Uspehi, ki sem jih dosegel v tem času, so zame zelo pomembni. Ponosen sem nase, trudim se vedno po najboljših močeh in temu primerni so tudi rezultati. Vem, da so uspehi rezultat vloženega truda in okolja, v katerem živim, seveda pa je nekaj prednosti tudi v mojem hitrem razvoju. V osnovni šoli so bili vedno podporniški in mi tako sošolci kot tudi učitelji stali ob strani. Vedno sem se počutil kot del razreda in sošolci so mi za moje uspehe vedno čestitali.

atletska zveza slovenije www.sportnaoprema.si

Ravno si prestopil srednješolski prag in tako prestopil v novo okolje. Že imaš načrt kako uskladiti šolo in treninge?

Jan: Pri prestopu v srednjo šolo sem se odločil za gimnazijo. Vem in zavedam se dejstva, da bo učenja mnogo več, vendar mi tudi program, za katerega sem se odločil, dopušča več treningov in usklajevanje med tekom in učenjem je tako mnogo lažje. Vsekakor pa se zavedam, da brez samodiscipline in trdne volje tudi na tem področju ne gre, zato si bom dan organiziral v korist obojega – šole in atletike. Mnogo športnikov je zaradi pritiska šole prenehalo s treningi, saj niso zmogli usklajevati obojega, jaz pa se opiram na svojo organiziranost in naravo programa v šoli, ki omogoča podporo športnikom. Ogromno pa mi pomagata tudi starša, ki mi ves čas stojita ob strani.

Kaj ti pomeni šport? Kako si predstavljaš življenje brez atletike?

Jan: Po šestih letih treniranja atletike si težko predstavljam življenje brez športa. Ta mi pomeni sprostitev, zabavo, predvsem pa se zavedam pozitivnih lastosti, ki mi jih bo šport podaril. To so samodisciplina, izoblikovanje osebnosti, kar pa se mi zdi pri treniranju tudi najpomembnejše. Tudi če na koncu zaradi različnih razlogov ne uspeš v športu, ti vrednot, ki si jih pridobil, ne more vzeti nihče.

Katera vrsta treninga ti najbolj ustreza?

Jan: Treningi so tehnično zelo raznoliki. Po ogrevanju se ponavadi poslužujem različnih vaj za moč, sledijo stabilizacijske vaje in nato osrednji del treninga. Pri mojih disciplinah je zelo pomembna hitrost, kar pomeni, da se zmagovalec izoblikuje v zadnjih 100m. Zato se pri treningih dosti posvečam tudi hitrosti in seveda vzdržljivosti. Najbolj pri srcu so mi treningi, ko imamo več ponovitev kratkih distanc , kilometraže pa mi ne ustrezajo najbolj. Vse to pa je namenjeno končnemu rezultatu, ki se kaže na tekmah. Najnovejši izziv vidim v postavitvi novega pionirskega državnega rekorda na 1500m na mladinskem ekipnem prvenstvu v Ljubljani. Čas rekorda je približno 4.06. Letos pa imam do konca še nekaj pomembnih tekmovanj, kot sta državno prvenstvo za pionirje in pa nastop za pionirsko reprezentanco, ki bo na Češkem. Zavedam se, da bodo vsi rezultati, ki sem si jih zadal, težko dosegljivi, a mislim, da lahko dosežem veliko.

Ne glede na leta se tvoje telo mora prilagajati napornim treningom. Za učinkovitost tega pa je potrebna tudi pravilna prehrana. Se sam veliko posvečaš izbiri živil? Kakšnih?

Jan: Seveda gledam na to, kaj jem, največji del prehrane predstavljajo OH v obliki testenin, riža in kruha. Po tekmi ponavadi jem beljakovine – meso, jajca, raznoliko zelenjavo in sadje. Vedno pred treningi je čas za sadje, sicer pa se izogibam preveliki količini maščob, še posebej pred tekmami. Različnih prehranskih dodatkov pa se še ne poslužujem. Mislim, da je prehrana eden od zelo pomembnih faktorjev za uspeh na tekmi.

Kljub odraslosti, ki jo Jan premore za svoja leta, nas je zanimal tudi pogled njegovega trenerja Romea Živka, ki Jana na njegovi poti spremlja vse odkar se je pred šestimi leti navdušil za tek.

azs www.sportnaoprema.si

Z Janom ste dosegli že številne uspehe, državne rekorde … Kaj je pri njemu tako posebnega, da je prišel do doseženih rezultatov?

Živko: Sistemsko delo, ki sva ga z Janom pričela delati pred šestimi leti, je nedvomno velik korak za njegove dosežke. Brez poškodb, brez premorov v tem času je Jan prišel do rezultatov, ki jih imenujemo državni rekord. Seveda pa ne gre spregledati Janove discipline tudi na zasebnem področju, kjer se organizira tako, da potem doseže državni rekord. Kaj to pomeni? Državni rekordi so namenjeni temu, da se jih izboljšuje. Jan je letos naredil velik premik v svoji karieri, zrasel je na 193cm in nosi čevlje št, 48. Tako da je že po naravni poti napredoval k boljšim rezultatom. Treninga posledično nismo spreminjali, saj čakamo, da celotno telo dozori do te mere, da lahko intenzivneje trenira brez grožnje poškodb.

atletika 1000m www.sportnaoprema.si

Kako vidite Jana v obdobju naslednjih petih let? Kakše načrte in cilje sta si zadala?

Živko: Moj cilj je, da se Jan uvrsti na eno izmed večjih tekmovanj, na katerem je letos že bil tj. Evropske igre mladih. Glavni cilj evropsko prvenstvo za mladince in nastop na svetovnem prvenstvu. Sicer je moj osebni cilj nastop v finalu na enem izmed teh prvenstev, ne glede na disciplino, ki jo bo tekel. Sam se še namreč ni specializiral za eno disciplino, saj je letos še pionir, naslednje leto pa prestopi mlajšim mladincem in nato še starejšim.

Kateri pripomočki so nepogrešljiv del vaše organizacije treninga?

Živko: Pri Janovih letih je najpomebnejše, da vaje izvajamo z njegovo lastno težo in se nato počasi preide na izvajanje vaj s pripomočki. Najbolj uporabni pripomočki so obtežilni jopič in pripomočki za krepitev nog in rok, ki jih na treningih sedaj tudi uporablja. Ko združiš to s trdim treningom, potem je rezultat lahko vrhunski.

Jan Vukovič se je nedavno pridružil ekipi SKLZ atletov, ki pri svojih treningih uporabljajo vrhunske izdelke in s pravo kombinacijo trdega dela, talenta ter železne volje rezultirajo v vrhunskih rezultatih. Na treningih tako sedaj uporablja obtežilni jopič SKLZ, ki mu nudi variabilen upor pri katerem se teža razporedi enakomerno.

Intervju zapisala: Špela Terglav