Posted on

Katero sobno kolo izbrati?

sobno kolo NordicTrack je dobra izbira

Pri nakupu sobnega kolesa si je pred izbiro vredno zastaviti nekaj vprašanj. Da bo vaša odločitev hitrejša in lažja, vam jih zastavimo mi, ekipa Sportnaoprema. Katero sobno kolo kupiti za doma, za rehabilitacijo, za dober kolesarski trening? Izbira sobnih koles z garancijo je prednost. Mi vam zagotovimo tudi servis kolesa na domu.


Kakšen tip sobnih koles vam ustreza ?

  1. Sedeče sobno kolo

Imenujemo jih tudi “mirujoča kolesa” ali “stacionarna kolesa”, čeprav ta izraz zdaj postaja splošen izraz za pokončna in ležeča kolesa. To so tradicionalna sobna kolesa, ki obstajajo že leta in so po obliki podobna tradicionalnim zunanjim kolesom.

Na fotografiji je pokončno ali sedeče sobno kolo Toorx BRX 95 z magnetnim zavornim sistemom in dovoljeno težo uporabnika 125kg. Krasi ga odličen zaslon in kar 10kg vztrajnik.

V zadnjih nekaj letih je na trg prišel dokaj nov tip pokončnega kolesa – dirkalno kolo, spinner ali ‘indoor cycle’. To je podobno kolesom, ki jih vidite v fitnesih. Veliko vas išče tako kolo, da podoživite spinning ure potenja v fitnesu, tokrat na svojem sobnem kolesu.

Ta so običajno dražja od klasičnega sobnega kolesa in so narejena za veliko bolj intenzivne treninge. Idealne so za ljudi, ki si želijo bolj dinamične izkušnje treninga.

Na fotografiji je dirkalno sobno kolo na magnetni upor z vmesnikom za povezovanje z aplikacijami Peloton in Zwift

Še ena veja standardnega pokončnega kolesa je stacionarno kolo ‘Dual Action’, kot je Assault Air bike. Ta kolesa imajo premične ročice, tako da poleg potiskanja pedal v vadbo vključujete tudi vaše roke.

stacionarno sobno kolo Air bike Assault
Na fotografiji je Assault Air Bike, kolo primereno za zelo intenzivne treninge.

Običajno uporabljajo zračni upor namesto magnetnega upora. Močneje ko pritiskate na pedala, večji upor dobite – tako da svojega upora nikoli ne presežete. Trening je lahko vetroven – kar vas lahko ohladi. Če vas pihanje moti, da je možno naročiti dodaten zračni blatnik in pihanje preusmerite v tla.

Vedite, kaj želite, preden začnete primerjati različna sobna kolesa. Ležeča kolesa se občutijo bolj udobno. Če pa ste navdušen kolesar na prostem, boste morda raje imeli občutek pokonci.

2. Ležeče sobno kolo

Na fotografiji je ležeče sobno kolo BRX R 300 ERGO z magnetno indukcijskim zavornim sistemom in 14 kg vztrajnikom

Ležeča kolesa so verjetno najbolj priljubljena sobna kolesa na trgu s sedeži, podobnimi stolom.

Vaše telo je postavljeno v pol ležeči položaj, noge pa morajo biti nagnjene navzdol, da dosežejo pedala, namesto da visijo navzdol kot na pokončnem kolesu.

Mnogi ljudje menijo, da so ležeča kolesa veliko bolj udobna – še posebej pri daljših treningih. Mnogi ponujajo ledveno oporo in je zato lažji sestop.

Kakšen je vaš proračun za sobno kolo?

Nepisano pravilo je, da so boljša sobna kolesa večinoma dražja kolesa.
Tako delimo kolesa v tri cenovne razrede in sicer:

  1. Sobno kolo do 300 €

V ta razred večinoma spadajo vsa sedeča kolesa z vtrajniki do 8kg teže in večinoma brez magnetne zavore. Seveda se za to ceno v času akcije dobi tudi kakšen primer boljšega kolesa z magnetno zavoro in 9kg vztrajnikom, kot je trenutno kolo BRX 85 znamke Toorx. Navadno se za kolesa do 300 € odločajo predvsem rekreativni starejši uporabniki ali tisti, ki bi želeli okrevati po poškodbi ali operaciji.

Sobno kolo Toorx

2. Sobno kolo nad 300 €

V tem razredu so kolesa, ki jih lahko pripišemu vsem, ki k treningu pristopajo bolj resno in želijo stopnjevati svojo formo na istem kolesu. To pomeni, da imajo ta kolesa zadosti vztrajnosti, da jih ne bo potrebno menjati, ko vadeči osvoji svoj vrhunec forme.

V ta razred štejemo tudi Ergometre oziroma kolesa, ki imajo možnost beleženja obremenitve tudi v Watih.

Med sedečimi kolesi je dober primer kolesa model BRX 3000, saj z 16kg vztrajnikom in nosilnostjo 160kg sodi v visoko kakovostna kolesa za trening doma.

V kolikor iščete odlično dirkalno kolo pa je to zagotovo Toorx model SRX 500, ki se z 24kg vztrajnikom uvršča med kolesa ki nudijo največ upora hkrati pa je njihovo ogrodje zelo trpežno da prenese vse sile.

3. Sobna kolesa nad 1000 €

V kolikor iščete sedeče kolo, ki ima zadosti nosilnosti 180kg pa je kolo BRX 9000 kot nalašč za težje posameznike, ki kljub temu želijo visok upor vadbe.

Zelo zanimivo je tudi kolo Nordictrack S22i, ki poleg simuacije na pridruženem ekranu ponuja tudi spreminjanje naklona sobnega kolesa glede na izbrano traso. Model z manjšim 15 inčnim ekranom je Nordictrack S15i.

Čisto nova linija koles Kettler HOI so narejeni, da dnevni prostor ali telovadnico naredijo še bolj moderno. Kolo je spinner in omogoča visoko intenzivno vadbo.

Preden kupite kolo se prepričajte tudi o dobi garancije in ali distributer zagotavlja servis in rezervne dele.

Kolesa znamk Nordictrack, Schwinn in Toorx imajo zagotovljen servis na domu v času garancije. Prav tako so rezervni deli z vse modele koles dobavljivi.

Preverite vsebino Katero kardio napravo izbrati za vadbo doma za lažjo odločitev, če se odločate med več fitnes napravami, ne le med sobnim kolesom.