Posted on

NordicTrack Commercial X32i

NordicTrack Commercial X32i

NordicTrack Commercial X32i je največja tekalna steza z vrha ponudbe proizvajalca Icon. To pove dosti, glede na to, koliko modelov ponuja ta priljubljena ameriška znamka.

Model se nanaša na konzolo z 32-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti, ki je nameščen spredaj. Glede na standarde, gre za ogromen zaslon, vendar pa to še zdaleč ni vse, kar steza ponuja. Zmožna je namreč še marsikaj drugega. Kot vrhunska tekalna steza, je ta zver opremljena z motorjem z 4,25 konjskimi močmi in lahko doseže največjo nastavitev naklona 40 %, pole tega pa je zmožna tudi 6% padca tekalne površine. Tu je tudi dejstvo, da ima eno največjih tekalnih površin med vsemi tekalnimi stezami na planetu in vam omogoča dostop do neomejenih vadb pod vodstvom inštruktorja.

Če pogledamo X32i, je težko zanikati, da naredi ta naprava izjemen vtis. Seveda pa ima tudi svoje pomanjkljivosti. Predvsem to, da je ogromna in nima najdaljše garancije. Poleg tega tudi ni moč trditi, da je cenovno ugodna. 

Je Commercial X32i torej vredna naložbe all-in?

Tukaj smo, da razpravljamo ravno o tem. V tem pregledu bomo predelali vse, kar ta tekalna steza ponuja ter tudi to, česa ne. Po branju boste imeli veliko boljšo predstavo o tem, ali je tekalna steza dejansko vredna vašega denarja.

Pa začnimo.

NordicTrack je zelo cenjena blagovna znamka, znana po visoki kakovosti in inovativnosti, ki obstaja že desetletja. Je steber na trgu domačega fitnesa kot celote. Skozi leta so bili precej inovativni in ta trend se nadaljuje še danes.

Bili so prvi, ki so razmišljali o umestitvi funkcije za naklon na sobno kolo (to funkcijo najdemo že na S22i), da ne omenjamo njihovih trenažerjev za naklon, ki lahko dosežejo osupljive kote. Danes svoje upe polagajo v aplikacijo iFit in pretakanje vadb preko spleta, tako da boste opazili, da je vsa njihova oprema zdaj združljiva z večpredstavnostjo.

Če je to tisto, kar iščete, je NordicTrack odlična blagovna znamka, na katero bi vsekakor morali pomisliti. V primeru, da nad tem niste preveč navdušeni ali pa vas večpredstavnostne funkcije ne zanimajo, pa bi bilo morda bolje, da izberete drugo blagovno znamko, ki pretakanja ne spodbuja tako agresivno. Kakorkoli že, X32i je NordicTrack-ova največja tekalna steza najvišjega razreda do sedaj. Je del njihove linije “Incline Treadmill”, ki ima tudi njihovo novejšo Elite Treadmill in manjšo Commercial X22i.

V času pisanja tega članka, Commercial X32i stane približno 5 tisoč evrov. A veste, kako to gre, cene se lahko hitro spremenijo.

Prednosti:

 • 32-palčna HD konzola z zaslonom na dotik
 • motor 4,25 konjske moči
 • -6% do 40% naklon
 • 56 cm x 165 cm tekalna površina
 • 5 cm valji
 • Zelo trpežen okvir
 • Vključen 30-dnevni preizkus iFit
 • Dostop do neomejenih vadb pod vodstvom inštruktorja (iFit)
 • Funkcija AutoAdjust za hitrost/naklon (iFit)
 • Slikovite poti (iFit)
 • Dvojni hladilni ventilatorji
 • Bluetooth
 • Gumbi za hitrost/naklon z enim dotikom
 • Funkcija potiskanja sani
 • Podaljšani ročaji za sani

Slabosti:

 • Konzola (ekran) se ne vrti
 • Garancija bi lahko bila daljša
 • Zavzame veliko prostora
 • Cena

Tekalna površina

Članek o tekalni stezi je najbolje začeti s tekalno površino. Gre namreč za najpomembnejšo specifikacijo, ki jo je potrebno upoštevati. Ne glede na to, kaj pričakujete od svoje tekalne steze, če je tekalna površina premajhna, boste najverjetneje razočarani. Ta specifikacija nam natančno pove, kako velik je trak, in nam s tem sporoči, koliko prostora bomo imeli med vadbo. Če vprašate mene, je večje vedno boljše. Verjetno se nikoli ni nihče pritoževal, da ima na tekalni stezi preveč prostora.

Kakor koli že, večina lepših domačih tekalnih stez ima tekalno površino nekje v območju 50 cm x 150 cm, ker jih lahko pri tej velikosti udobno uporabljajo ljudje večine višin (do 185cm), ne da bi jim zmanjkalo prostora (in to mislim dobesedno). No, X32i gre dlje od tega.

S tekalno površino, ki meri 56 cm x 165 cm, je X32i brez pretiravanja ena najprostornejših tekalnih stez na trgu. Najdemo lahko kar nekaj tekalnih stez s širino 56 cm, le redke pa imajo tako dolg trak. To pomeni, da višjim ljudem ne bo potrebno skrbeti, da bodo morali skrajšati svoj korak, tudi pri sprinterskih hitrostih. Ves ta prostor je odličen, ko gre za uporabo X32i, vendar ne pozabite, da ima ves ta prostor svojo ceno, kar v tem primeru pomeni večje dimenzije steze. To namreč ni kompaktna tekalna steza in se ne zloži za shranjevanje. Ta stroj zavzema odtis 193 cm x 102 cm, zato se morate prepričati, da imate res dovolj prostora, preden sploh pomislite na naložbo vanj.

Commercial X32i je tudi zelo težka tekalna steza, zato je dobro, da se pred sestavljanjem prepričate, kje želite, da je postavljena. Glede na navedbe NordicTrack-a, ima ta tekalna steza v škatli težo kar 210 kg. To sicer vključuje težo embalaže, vendar hkrati pomeni, da je X32i še vedno naprava z najmanj 180 kg, kar je zelo velijko za domačo tekalno stezo.

Vsa ta masa je dobra stvar, saj bo poskrbela za bolj stabilen občutek med vadbo. Zagotovo vam ne bo treba skrbeti, da bi ta tekalna steza nihala ali da bi se med vadbo počutili lahkotne. Ampak spet, to močno otežuje premikanje.

Zadnja stvar, ki jo je tukaj potrebno omeniti je, da ima X32i samo omejitev teže 135 kg, realno okoli 115 kg, da vadba poteka gladko. To je dovolj visoka omejitev, da varno sprejme večino uporabnikov, vendar ima večina tekalnih stez v tem cenovnem razredu višjo omejitev teže. Pogosto nekje v območju od 150 do 180 kg.

Običajno bi bilo pričakovati višjo omejitev teže za tekalno stezo, ki je tako težka in robustna kot X32i. Verjetno je NordicTrack zmanjšal to omejitev, da bi zagotovil, da lahko ta tekalna steza še vedno varno doseže tiste res visoke naklone. Na splošno, dobi X32i na tem področju zelo visoko oceno s tako veliko tekalno površino in močnim okvirjem.

Motor

Zdi se, da je ta tekalna steza velika v vseh oddelkih in to zagotovo drži tudi, ko gre za motor. X32i ima pod pokrovom motor s 4,25 konjskimi močmi. Glede tega ni potrebno skrbeti. Če postavimo to v perspektivo, je večina domačih tekalnih stez opremljena z motorjem nekje v razponu od 2 do 4 konjske moči. Govorimo o motorjih na enosmerni tok.

Večina se strinja, da je pod pokrovom dobro imeti vsaj 3 konjske moči za redni tek. S tem se zagotovi, da bo vaša tekalna steza lahko sledila vašemu ritmu, ne da bi morala pri tem preveč trpeti. Kakor koli že pogledamo, ni zanikati, da ima X32i zelo močan motor.

Kot večina tekalnih stez lahko tudi X32i doseže najvišjo hitrost 19 km/h, vendar lahko za razliko od teh doseže tudi največji naklon 40 %. Kar je skoraj neverjetno. Ko na tekalni stezi običajno preklapljamo med tekom, šprintom ali hojo, le redko namreč presežemo 12% naklon. To resnično nudi izziv.

Lahko si predstavljamo, kako brutalna bi bila namreč hoja po 20 % ali 30 % naklonu za daljše časovno obdobje. Bistvo je, da ta tekalna steza predstavlja sanje ljubiteljem nagiba. Nekatere komercialne tekalne steze lahko dosežejo 20 % do 30 % naklon, a težko je najti stezo, ki bi šla tako visoko kot NordicTrack-ovi trenažerji za naklon.

Največji naklon je sicer impresiven, vendar lahko X32i doseže tudi naklon -6 %, kar nam omogoča, da posnemamo hojo navzdol. Morda je težko najti razlog za hojo navzdol po tekalni stezi, ampak vsakemu svoje.

Ta tekalna steza ima tudi 5 cm valje, kar je prav tako precej dobro. Če niste seznanjeni s to specifikacijo, so valji tisto, po čemer drsi jermen, in če imate večje, je dobro, ker običajno trajajo dlje in omogočajo bolj gladek občutek. Večina domačih tekalnih stez višjega cenovnega razreda je opremljena z valji v razponu od 3 cm do 5 cm, tako da pri 5 cm X32i dosega precej visoke rezultate.

Na splošno, je ta tekalna steza opremljena z zelo močnim motorjem in lahko doseže zelo strme kote naklona, vendar ima tudi dobre, velike valje.

Lastnosti

Tekalna steza NordicTrack Commercial X32i ima naslednje funkcije:

32-palčna HD konzola – težko je zgrešiti raven zaslon, ki deluje kot konzola na tej tekalni stezi. To je potrebno priznati NordicTrack-u, težko si je predstavljati, da bi 22-palčni zaslon izgledal majhno. V primerjavi s tem velikanom je to vsekakor tako. Tudi ta zaslon je zaslon na dotik, zato je izbiranje zelo enostavno. Tako ogromen zaslon očitno olajša ogled vadbe na tekalni stezi, vendar je bolj priročen, ko vadbo izvajate zunaj tekalne steze. Tudi to je mogoče z vsem, kar ponuja iFit.

iFit – NordicTrack je v X32i vgradil ta ogromen zaslon, ki je zasnovan tako, da se združi z iFit aplikacijo in vsemi pretočnimi vadbami, ki jih nudi. Z iFitom dobite dostop do neomejenega števila vadb vseh vrst, ki jih vodi inštruktor, vključno s kopico možnosti, ki nimajo opraviti prav nič s tekalno stezo. Dobite tudi video predstavitev poti, metrično sledenje in vse s tem povezane lastnosti. Nazadnje, ko smo preverili, iFit stane približno 38 USD/mesec (pri nas je sicer možno kupiti kupon za 60 EUR/leto – zaenkrat še na voljo) in čeprav tehnično za uporabo te tekalne steze ne potrebujete naročnine nanj, se ne zdi smiselno vložiti v stezo toliko denarja in potem ne uporabljati te možnosti. To bi namreč pomenilo zapraviti čudovit zaslon. NordicTrack ob nakupu vključuje tudi brezplačno 30-dnevno preizkusno različico iFit.

AutoAdjust – prek iFita lahko izkoristite tudi funkcijo AutoAdjust, ki inštruktorjem omogoča samodejno spreminjanje vaših nastavitev hitrosti in naklona, da se ujemajo s tem, kar govorijo. To je odlična funkcija, vendar lahko nastavitve vedno prilagodite tudi ročno. Seveda, če želite.

Bluetooth – konzola bluetooth je združljiva s slušalkami in trakovi za srčni utrip, kar je vedno plus.

Gumbi z enim dotikom – z uporabo gumbov z enim dotikom lahko takoj nastavite nastavitve hitrosti in naklona, kar vam omogoča hiter skok na dano nastavitev, ne da bi morali večkrat pritisniti puščice gor/dol.

Dvojni hladilni ventilatorji – vgrajeni ventilatorji vam pomagajo, da se počutite udobno med vsemi zahtevnimi vadbami.

Podaljšani stranski ročaji – to je pravzaprav pomembna lastnost, saj vam nudijo prijeten varen oprijem med spopadanjem z vsemi strmimi koti. Prav tako pridejo prav pri uporabi funkcije ročnega potiskanja sani.

Funkcija potiskanja sani – posnemate lahko občutek potiskanja sani in uporabo ročne tekalne steze, tako da tekalno stezo nastavite na 1,5 km/h, zgrabite za ročaje in pričnete s potiskanjem traku tako, dar pospešite trak do želene hitrosti.

Držalo za steklenico z vodo – in končno, na voljo je tudi prostor, kamor lahko postavite svojo steklenico z vodo.

Montaža

Če se odločite za nakup X32i, bo premikanje škatle v vašem domu verjetno najtežji del postopka sestavljanja. Ne pozabite, tekalna steza je težka. Ko je enkrat na mestu in brez embalaže, je postopek sestavljanja precej preprost.

Kot večina domačih tekalnih stez je tudi tekalna površina vnaprej sestavljena, tako da se ne boste ubadali s tem. Pravzaprav morate nanjo pritrditi le pokončne nosilce in nato z njimi povezati konzolo. Pri tem morate paziti, da ne stisnete žic konzole, zato vedno pomaga, če imate ob sebi še eno osebo, ki vam priskoči na pomoč.

Večina ljudi bi morala biti sposobna sama sestaviti to tekalno stezo. Priročniku je enostavno slediti in postopek na začetku ni zelo zapleten. Preden pričnete se prepričajte le, da imate to tekalno stezo na končnem počivališču, ker vam bo premikanje povzročilo bolečino.

Garancija

NordicTrack ponuja Commercial X32i 2-letno splošno garancijo. To je enaka garancija, ki jo NordicTrack uporablja za skoraj vse svoje izdelke, in čeprav so to dobri pogoji za njihove cenejše izdelke, bi lahko bila za X32i z vrha ponudbe nekoliko daljša. Večina vrhunskih tekalnih stez v tem cenovnem razredu ima doživljenjsko garancijo na okvir in motor.

Tudi 2 leti na dele je krajše od 3 do 5 let, kar ponuja večina drugih vrhunskih znamk.

Pričakuje se leto dela, tako da ni nobenih pritožb.

Na splošno je garancija, ki jo nudi NordicTrack, kratka za tekalno stezo v tem cenovnem razredu.

Ko smo že pri tem, ima NordicTrack tudi precej slab sloves, ko gre za njihove storitve za stranke. Bilo je ogromno pritožb v zvezi z reševanjem težav, ali pa traja večno, da se vrnejo z rešitvami. Zato smo tu mi, ki pospešimo procese, servis pa je najboljši možen na slovenskem prostoru.

Po pravici povedano se zdi, da ima večina velikih fitnes blagovnih znamk to težavo, vendar je NordicTrack še posebej razvpit, ko gre za njihove storitve za stranke.

Zaključek

To bi moralo biti dovolj. Če upoštevamo vse skupaj, je X32i impresiven izdelek, ki lahko uporabnikom nudi ogromno. Tako tekačem, kot tudi tistim ,ki uživajo v ostalih vadbah doma.

Ogromen zaslon bo olajšal ogled vadbe na tekalni stezi, vendar najbolj navdušijo nore zmogljivosti Commercial X32i pri nagibu.

Kratka garancija in visoki stroški aplikacije (mi omilimo težavo s kuponom letne naročnine za 60 eur) te tekalne steze so njene največje slabosti. No, poleg količine prostora, ki ga zavzame, ko je enkrat postavljena na mestu.

Pri tem je potrebno omeniti tudi samo višino tekalne površine. Že po samih slikah je razvidno, da je ta tekalna steza postavljena veliko višje od večine domačih tekalnih stez. Nedvomno to služi temu, da lahko doseže -6 % padec. Predstavnik NordicTrack-a je navedel, da je njena površina od tal oddaljena kar 31 cm, kar pomeni, da ste pri naklonu 0 % že kar konkretno nad tlemi. In če se naklon poveča, bo ta razdalja samo še večja. Torej, če je steza postavljena v prostoru z nizkim stropom ali pa je uporabnik zelo visok, je potrebno to upoštevati!

Konec koncev ima Commercial X32i veliko za ponuditi, ko gre za zmogljivostne specifikacije in funkcije. Uporabniki, ki iščejo resno tekalno stezo z dobrimi funkcijami za naklon, bi morali vsekakor razmisliti o tem modelu.