Koordinacija je medsebojni odnos čutnosti in gibanja, ki poteka v harmoniji. Morda se sliši enostavno a zagotovo je to ena tistih motoričnih lastnosti, ki jo je treba razviti že v otroških letih in jo kasneje skozi leta vzdrževati. Z njeno pomočjo človek poskrbi, da celotno gibanje poteka uravnoteženo, ne glede na to, kje smo in kaj počnemo. Pravzaprav z različnimi tehnikami in metodami, med njimi je tudi dihanje, koordiniramo vse svoje življenje z namenom, da ustvarjamo zdravo ravnovesje.

V športu obstaja več zahtev, na podlagi katerih lahko opazimo minimalno tri tipe koordinacije, ki temeljijo na tem, kako vsak gib opraviti čimbolj uspešno. To so točno izvajanje enostavnih in kompleksnih gibov, točno izvajanje gibov čim hitreje ali pravočasno glede na to omejen čas in točno izvajanje preprostih ter zapletenih veščin kolikor hitro je mogoče in/ali pravočasno v nenehno spreminjajočem se okolju ali v prisotnosti nasprotnika. Da so naloge opravljene natančno in hitro, je seveda odvisno od obsega gibanja s strani skupine mišic, ki se uporabijo v določenih športnih panogah. Lahko se zgodi, da ima človek v določenih situacijah, predvsem v spreminjajočem se okolju, težave z uporabo znanja. To je običajno posledica nezmožnosti prilagajanja in pa še pomembneje, pomanjkanje ustrezne koordinacije. Opazovanje dejanske uspešnosti je v vsakem primeru najboljši vir informacij, zato so treningi dober pokazatelj dogajanja.

Za dobro razvito koordinacijo je zelo pomemben dobro razvit občutek gibanja, ki je v tesnem sodelovanju z vizijo in zvokom ritma, na podlagi katerih športnik dobi informacije o položaju različnih delov telesa, napetosti in delovanja različnih mišic kot tudi prostorskega položaja in hitrosti gibanja. Športnik z dobro razvitim občutkom gibalnosti lahko brez težav dela popravke med izvajanjem gibov in si je sposoben zamisliti ali predstavljati vsak element, čeprav je le-ta tudi zapleten. Pri takem znanju pa lahko hkrati oceni razvoj koordinacije pri otroku in jih uporabi za poučevanje, opazovanje in testiranje.

Kaj je koordinacijska hitrostna lestev?

Odlično orodje, ki poskrbi za ravnotežje tako statično kot v gibanju, hitrost odzivanja od gibanja delov telesa do njihovega odziva postane nadzorovana, prostorska orientacija se z zavedanjem v spreminjajočem se okolju in v kombinaciji z gibanjem okrepi, poveča se sposobnost razlikovanja med pritiskom in napetostjo ter hitrostjo, prav tako pa se izuri natačnost, gladkost in nadzor nad ritmom ter koncentracijo in dojemanje časa ter razdalje. S to posebno tehniko izboljševanja koordinacije športnik zagotovo pridobi močne prednosti, s katerimi obvlada konkurenco.

Koordinacijska hitrostna lestev je primerna za vsakogar. Praktična uporaba uporabnikom omogoči, da jo brez težav pritrdijo in fiksirajo v zemljo. Kvaliteta materiala (obstojen najlon) poskrbi, da je pripomoček vzdržljiv, kar je za intenzivne treninge zelo primerno. Enajst prečnih trakov je v medsebojni razdalji 38 cm (15 inčev), kar omogoči varne doskoke med vadbo.

Za čimboljši učinek dobre koordinacije je potreben vsaj 6-tedenski plan treningov, ki pa je poleg praktične nosilne vreče v naši ponudbi priložen. Ne zapravljajte časa z razmišljanjem o tem, kako povečati vaše gibalne sposobnosti. To lahko storite z koordinacijsko hitrostno lestvijo že danes, v tem trenutku.

 Za ogled produkta kliknite tukaj.