V zadnjih petih letih je valjčkanje pritegnilo pozornost mnogih znanstvenikov, raziskovalcev in podjetnikov. Stotine raziskav je dokazalo, da valjčkanje lahko izboljša obseg gibanja, gibčnost in zmogljivost poleg zmanjšanja bolečin v mišicah in časa okrevanja. Čeprav se je valjčkanje začelo s koreninami v terapiji kot način pomoči terapevtom pri rehabilitaciji, je to danes pripomoček, ki ga vsakdanja oseba uporablja za izboljšanje gibanja in kakovost življenja.

Vibracijska tehnologija je tudi dokazan pripomoček v svetu rehabilitacije in terapije. Uporaba vibracij se je začela pred več kot 50 leti in je bila od takrat izpopolnjena in poenostavljena. Ugotovljeno je, da vibracije izboljšujejo prožnost in moč, hkrati pa zmanjšujejo bolečino zaradi poškodb in bolečine zaradi intenzivne vadbe.

Vibracija to naredi tako, da zmanjša frekvenco bolečinskih signalov, ki jih pošlje s poškodovanega mesta na živčni sistem. Vibracija se običajno uporablja na enega od dveh načinov: 1) vibracije celega telesa, prejete z vibracijske plošče; ali 2) ročne vibracijske naprave, ki se nanašajo neposredno na mišico. Optimalna frekvenca za doseganje številnih teh rezultatov je med 20-50 Hz in se zadržuje od 20 sekund do nekaj minut.

TriggerPoint je kot vodilni v industriji valjčkanja zavezan k inovativnosti in dvigu kategorije z oblikovanjem učinkovitih izdelkov in izobraževanja, ki še naprej izboljšujejo gibanje in kakovost življenja. Naš najnovejši in najbolj napreden penasti valj, GRID VIBE, združuje naš patentirani vzorec GRID, ki s pomočjo vibracijskih tehnologij odda hranilne snovi mišicam med valjanjem. GRID VIBE uporabniku omogoča, da vibracije uporabi neposredno na mišični skupini, hkrati pa dobi številne prednosti stiskanja in samo-miofascialnega sproščanja. GRID VIBE dosega optimalne rezultate s kalibracijo, da vibrira pri idealni frekvenci 33 Hz. Ta frekvenca pomaga zmanjšati bolečino takoj na poškodbi ali na nežnem mestu v napeti mišici. Ko uporabnik uporabi pritisk telesne teže, vibracije zmanjšajo bolečinske signale, poslane živčnemu sistemu. Tako lahko uporabnik vidi večjo korist in se valjčka dlje in učinkoviteje, saj po uporabi vibracijske valja pri rolanju z običajnim GRID valjem čuti manj bolečin.

Znanost o vibriranju penastih valjev se še vedno pojavlja. Na podlagi nedavno izvedene (neobjavljene) študije se zdi, da GRID VIBE zmanjšuje bolečino bolj kot valjček, ki ne vibrira. Valjčkanje je na splošno učinkovito za izboljšanje obsega gibanja in prožnosti, vendar GRID VIBE izstopa kot boljši od valjev, ki ne vibrirajo, s čimer takoj zmanjša bolečino po uporabi.

Reference
Cheatham, S.W., Kolber, M.J., Cain, M. & Lee, M. (2015). The effects of self-myofascial release using a foam roll or roller massager on joint range of motion, muscle recovery, and performance: A systematic review. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10(6), 827-838.
Koeda, T., Ando, T., Inoue, T., Kamisaka, K., Tsukamoto, S., & Torikawa, T. (2003). A trial to evaluate experimentally induced delayed onset muscle soreness and its modulation by vibration. Environmental Medicine: Annual Report of the Research Institute of Environmental Medicine, 47, 22-25.
Lundeberg, T., Nordemar, R., & Ottoson, D. (1984). Pain alleviation by vibratory stimulation. Pain, 20(1), 25-44.
Pinto, N.S., Monteiro, M.B., Arthur, A.P., Paiva, D.N., Meyer, P.F., … Bernardo-Filho, M. (2011). Effectiveness of a protocol involving acute whole-body vibration exercises in an adult and healthy individual with delayed onset muscle soreness observed after running: A case report. Journal of Medicine and Medical Sciences, 2(1), 612-617.
Slatkovska, L., Alibhai, S.M., & Beyene, J. (2010). Effect of whole-body vibration on BMD: A systematic review and meta-analysis. Osteoporosis International, 21(12), 1969-1980.
Vegar, Z., & Imtiyaz, S. (2014). Vibration therapy in management of delayed onset muscle soreness (DOMS). Journal of Clinical and Diagnostic Research, 8(6), LE01-LE04.