Zakaj kupiti veslaško napravo?

Veslanje je ena izmed najbolj učinkovitih vadb (kardio + moč), ker sodeluje večji del mišic celotnega telesa a ne pride do pretirane izolacije posameznih mišičnih skupin.

Z dodajanjem veslanja v vašo vsakodnevno trening rutino, boste porabili do 50 odstotkov več kalorij, obenem pa boste krepili skoraj vse mišice od ramen do meč. Rasla bo tudi vaša vzdržljivost. Veslaška vadba vključuje 60 odstotkov dela nog, 20 odstotkov aktivira mišice trupa in 10 odstotkov ramena ter roke. V primerjavi s tekom na tekalni stezi veslanje v veliki meri prav tako vključuje delo nog, obenem pa se hitreje krepi vaš trup, ramena in roke.

Pri veslanju skoraj enak napor spodnjemu prevzema zgornji del trupa. Veslaška naprava je odličen pripomoček za izgubo telesne teže.

Veslanje pripomore k razvoju trebušnih mišic, saj se le te aktivirajo ob vsakem potegu na veslaču. Veslanje je odlična priložnost za izgradnjo močnejših trebušnih mišic.

Veslanje bo pripomoglo, da bo vaš tonus mišic večji, predvsem se to bo poznalo najbolj na mišicah zadnje lože, kvadrov in meč. Ko naredite poteg k sebi in se telo nagne nazaj se aktivirajo mišice ramen, rok in hrbta.

Veslaška vadba je ena redkih aerobnih aktivnosti, ki poveča srčni utrip, a se hkrati krepijo tudi vaše mišice rok in poleg povečanja vzdržljivosti povečuje tudi moč celotnega telesa.

Kakšno je pravilno veslaško gibanje?

Veslaško gibanje mora biti gladko, tekoče in neprekinjeno. Kot osnova merjenja vaše uspešnosti je target stroke rate ali potegi na minuto, ki mora biti za večino vadb v razponu med 22 in 26 SPM. S prakso boste na tem področju izboljšali in dodali intenzivnost. Pravilna drža in tehnika veslanja pripomore k izboljšanju celotne učinkovitosti veslanja, zato je smiselno imeti ogledalo v katerem vidite svojo tehniko veslanja.

THE SEQUENCE & STAGES OF THE ROWING STROKE FORM
  1. Pričnete v začetni “Catch” – ulov poziciji, v začetni poziciji veslaškega giba z koleni pod kotom 90 stopinj, vzravnano navzgor, hrbet naprej in visoko iztegnjenimi rokami naprej in preverite ali je veriga vzporedna z veslačem, ko držite ročico.
  2. Druga faza se imenuje “The Drive” – pogon. Z nogami se močno in hitro odrinete, nato pa prične rahlo sukati telo nazaj. Ko se vaš trup nagne na kot 45 stopinj in so noge skoraj v celoti iztegnjene, potegnite ročaj do prsi ali trebuha in dvignite komolce.
  3. Zadnji del veslaškega giba je faza The Finish – zaključka. Hrbet naj bo vzravnan, naslonjen nazaj pod približno 100 stopinjskim kotom, pozicija glave nazaj in komolci ob telesu z ročajem tik pod prsmi.
  4. Zadnja faza se imenuje The Recovery – vrnitev v začetni položaj. Roke sprostite tako, da jih izravnate; potem pa sledi vaš trup. Nazadnje se kolena upognejo in vas nežno potisnejo nazaj v prvotni položaj The Catch

Eden najboljših načinov za izboljšanje vaše tehnike je, da na začetku vsake sej uporabite dve ali tri minute vadbe pravilnega zaporedja, da izpopolnite svojo tehniko giba – poleg tega pa se dobro ogrejete.

Povzetek

Veslanje je odlična vadba celotnega telesa, ki lahko pomaga pri izgradnji in toniranju mišic, izboljšanju delovanja srca in ožilja ter povečanju vzdržljivosti.

Uporaba veslaške naprave je priporočljiva za tiste, ki bi radi izgubili telesno težo a pri tem ne bi želeli ogroziti zdravja sklepov – veslanje je smiselna vaja za navzkrižno vadbo, ki bo vašemu treningu dodala raznolikost.

Če ne marate teka in niste ljubitelj kolesa, vendar potrebujete dobro uravnotežen program vadbe, da boste ostali v formi ali izgubili nekaj teže, vam ne bo žal rezultatov veslanja, ko boste obvladali tehniko potega do popolnosti.

Veslaške naprave delimo glede na vrsto upora.

Poznamo veslaške naprave na magnetni upor, veslaške naprave na zračni upor ter veslaške naprave na vodni upor.

VESLAČI NA MAGNETNI UPOR

Toorx Rower Active Pro

Toorx Chrono Line RWX – 500

Toorx Chrono Line RWX – 700

VESLAČI NA ZRAČNI UPOR

Nordictrack RX 800

Rezultat iskanja slik za rx 800"

Concept 2 model D

Rezultat iskanja slik za concept 2 model d"

RWX Air Cross Toorx Professional Line

Concept 2 model E

Rezultat iskanja slik za concept 2 model e"

Nordictrack RW 900

VESLAČI NA VODNI UPOR

Rower Sea

veslač

Rower Sea Compact

veslaška naprava waterrower