KK Tajfun nas je lansko sezono razveseljeval z odlično igro in na koncu svojo brezkompromisno pripravljenost okronal z naslovom državnega prvaka. Poleg dobre ekipe pa ima ključno vlogo tudi trener, ki s svojim pristopom zaokroži uspeh ekipe. Dejan Mihevc je bil izbran za najuspešnejšega trenerja v Sloveniji, kar dokazuje, da je njegov inovativen in odprt pristop k treniranju, še kako uspešen.

V naši seriji strokovnih intervjujev smo z Mihevcem spregovorili o razlogih za nizanje uspeha za uspehom, o njegovih trenerskih izkušnjah v tujini in košarkaški mentaliteti, ki jo je pridobil od drugih trenerjev. Pod črto: kakšen je recept za dosego naslova državnega prvaka? V spodnjem intervjuju …

12015054_996704100350542_4301830047773592872_o

Dejan preden pričneva pogovor o lanskoletnih uspehih z vašo ekipo, se najprej vrniva na vaš začetek. Kdaj ste se prvič preizkusili v vlogi trenerja? Kako na svoje začetke gledate sedaj?

Mihevc: Letos mineva 15. leto, odkar sem pričel svojo kariero kot trener. Najprej sem treniral otroke v osnovni šoli. Nato sem dobil povabilo KK Šentjur in vsako sledeče leto sem tlakoval pot nekoliko višje. Ko pogledam nazaj sem vesel, da nisem prehiteval stvari, pa vendarle sem glede na dosežke še vedno precej mlad. Glede na to, da so me v mladosti razne poškodbe odvrnile od igranja, sem dokaj kmalu pričel delovati kot trener, kar pa je po svoje prav tako dobro.

 

Izkušnje ste med drugim nabirali v britanski prestolnici. Kako je londonska izkušnja vplivala na vaše delo po prihodu domov?

Mihevc: London dojemam kot vmesno postajo v moji karieri, med drugim sem tri mesece izkušnje nabiral tudi v Ameriki, kar se je prav tako pokazalo za dragoceno izkoriščen čas. Vendar če izpostavim to izkušnjo v Londonu, me je nedvomno naredila močnejšega ne le s strokovnega vidika, zrasel sem tudi kot človek. Košarka je vsepovsod enaka, razlikujemo se samo ljudje in naša mentaliteta. Moja filozofija, ki izhaja tudi iz tujine je – “Bodi prilagodljiv!” To je najpomembnejše načelo, ki mi omogoča dobro sodelovanje z ljudmi različnih karakterjev, različnih kultur, mišljenj …

ZsfOQnSHBj7U_qi3AyMLu3A1OPXjxGCA9e9oP51gFBM

Se razlikuje slovenska košarka od angleške? Kako?

Mihevc: Pravila so povsod po svetu enaka, pa vendarle razlike v igri so očitne. Slovenije je s taktičnega vidika na zelo visokem nivoju, vsaj v večini klubov, tudi pogoji so dokaj solidni. Nedvomno v primerjavi s tujino veliko več časa namenimo treningu, kar jim v Angliji še manjka. Druga razlika pa se kaže v stilu igranja. Angleška košarka se skuša čimbolj približati NBA ligi, ki jo tudi veliko bolj spremljajo kot Euroligo. Meni je bilo pomembno, da sem združil njihov sistem z našo taktično igro, kar se je pokazalo kot odlična kombinacija.

Kakšno taktiko pa imate pri izbiri igralcev?

Mihevc: Seveda imamo kot eden izmed manjših klubov precej omejena sredstva, pa vendar vedno izbor prilagodim trenutnim razmeram in pogojem. Pri prvotni selekciji gledam predvsem na karakter igralca, košarkaško znanje bolj kot ne ni nikoli sporno dejstvo. Po tem pa se prične tisto “pravo delo”. Kar velik zalogaj je, ko moraš toliko različnih karakterjev organizirati v skupno celoto. Pri vsakem gledam, da izpostavim pozitivne lastnosti, ki jih na igrišču sami tudi dokažejo.

12034325_996704143683871_1161394584213162246_o

Sedaj pa vprašanje za milijon dolarjev… Kaj so po vašem mnenju razlogi za osvojeno lovoriko lanske sezone?

Mihevc: Mi smo še vedno klub, ki vsaj pred začetkom lanske sezone ni veljal za kandidata za osvojitev državnega prvenstva, kaj šele za favorita. Pri takšnih rezultatih, kot so bili lansko sezono, se nam je marsikaj poklopilo, vendar nič ni naključje. Sam sem sicer zagovornik mišljenja, da rezultat ni vedno vezan le na osvojitev prvenstva. Za tem obstaja statistika, ki pravi, da smo bili tudi najbolj konstantna ekipa, kar nam je nazadnje tudi zasluženo prineslo naslov državnih prvakov. Tudi prihod Dragiše Dobnjaka je dobro vplival na našo ekipo, predvsem na mlajše igralce, saj jih s svojimi neprecenljivimi izkušnjami tudi sam vodi v pravo smer.

11329916_789640297810087_5469847857581329835_n Foto: sentjur.info

Kako sedaj, ko je preteklo že nekaj časa, gledate na zmago?

Mihevc: Dejstvo je, da smo državni prvaki in tega nam ne more vzeti nihče. Je pa tudi res, da je po drugi strani to sedaj že zgodovina, za nas štejeta danes in jutri. Evforije ni, ne živimo v preteklosti, ampak se borimo za jutri.

Pripravljalno obdobje je že za vami. Kako so igralci pripravljeni na novo sezono? Stavite na ponoven uspeh v prihajajoči sezoni?

Mihevc: Naš klub se zaveda, da je sedaj prestopil na višjo stopničko, tako s tekmovalnega, kot organizacijskega vidika. Za vse nas je za začetek to še neznanka, čas bo pokazal ali nam bo prestop tudi uspel. Sam sem po duši izredno tekmovalen, to skušam prenesti na igralce, jih motivirati, da zastavljene cilje uresničimo. Vse nasprotnike spoštujemo, ne bojimo se nikogar. In v takšnem duhu tudi pričenjamo letošnjo sezono.

 

Kako gledate na prihodnost KK Tajfun? Kakšne cilje ste si postavili?

Mihevc: Košarkarski klub Tajfun je klub, ki temelji na zdravih temeljih in ima vse možnosti, da še naprej napreduje. Tako strokovni štab, kot tudi organizacijski se dobro dopolnjujeta, zato ob trdem delu tudi uspeh ne uide. Ključno pa je, da sedaj ustvarimo kontinuiteto, to je po mojem mnenju najpomembnejši dejavnik, ki bo tudi v bodoče prispeval uspehe. KK Tajfun vidim v svetli prihodnosti, saj se tudi naš košarkarski podmladek vztrajno širi.

tajf-9

 

Dejan Mihevc je z dosedanjimi uspehi vzor mnogim mlajšim kot tudi starejšim trenerjem, saj je s svojim revolucionarnim pristopom KK Tajfun v rekordnem času popeljal do naslova državnih prvakov. V svoj način treniranja aktivno vključuje tudi profesionalne SKLZ pripomočke. Med najbolj izpostavljenimi so hitrostne ovire Speed Hurdles Promasažni valj Barrel Roller, masažna triger palica Massage Bar™ SKLZ in težka latex elastika Pro Bands Heavy.

Špela Terglav