Matej Krušič – košarkar, oče in mož. Tako bi lahko Mateja preprosto opisali s tremi besedami, ki najbolj zaznamujejo njegovo življenje. Vendar pod ovojem profesionalnega košarkarja domuje pravi umetnik. Umetnik, ki v prostem času rad poseže po kitari in v prijetnem zavetju doma piše poezijo. O vseh različicah Mateja Krušiča bi lahko pisali kar nekaj časa, zato smo pogovor strnili v nekaj najzanimivejših poglavij v njegovem življenju. 

matej4

Matej, pri 29ih veljaš za enega izmed izkušenejših slovenskih igralcev, saj si si do sedaj nabral veliko izkušenj tudi v tujini. Kako sam gledaš na svoje podvige v tujini? Kaj so ti doprinesli h kariernemu razvoju?

Matej: Definitivno ima tujina posebno vlogo v športnikovi karieri. V tujini si tujec in to pomeni tudi večje dokazovanje pri igri. Nedvomno lahko trdim, da sem veliko pomembnih izkušenj nabral prav drugod po svetu. Seveda sem za prve košarkarske korake hvaležen domovini in trenerju Dejanu Mihevcu, ki me je v košarko vpeljal, vendar kasnejše resnejše igranje drugod me je naučilo prilagodljivosti, saj sem spoznal mnogo različnih načinov igranja košarke. Poleg tega pa sem se razvil tudi osebnostno, saj sem v tujino sprva odšel sam in samostojno življenje v tujini ima svoj čar. Naučiš se življenja s samim sabo, kar je včasih kar precejšnja preizkušnja. Ko sem odšel na Češko pa se mi je že pridružila družina in tudi življenje je bilo tam zato veliko lažje in prijetnejše. 

Kaj te je v do sedaj najbolj zaznamovalo, da si postal športnik, kakršen si danes?

Matej: Eden izmed prelomnih trenutkov je bila zame slaba sezona pri Heliosu. Po koncu sezone me je poklical Miro Alilović in me povabil k sodelovanju k Slovanu. Ne glede na preteklo leto je verjel vame in mi dal priložnost, da se dokažem. To sem tudi storil in Mirotu sem za to hvaležen še danes. Ne glede na to, da je kaj kmalu sledila poškodba, je tista sezona veliko doprinesla k nadaljevanju kariere. 

 

Edin Alispahic, Matej Krusic at the basketball game Slovan - Sentjur in the quarter final of Spar Basketball cup , Novo Mesto, 18.01.2010

Poleg uspešne kariere, si si ustvaril tudi lepo družinsko življenje. Kako z ženo usklajujeta tvojo kariero z družino?

Matej: Bistveno pri takšnem načinu življenja je zmožnost prilagajanja in sklepanja kompromisov. Nedvomno nekje vmes tudi nastajajo konflikti, vendar s pravo mero komunikacije so vse težave rešljive. Oba se zavedava, da se do neke mere odpovedujema določenim stvarem, željam, ampak na koncu je družina tista, ki ti stoji ob strani in te bodri v najtežjih trenutkih. 

Je res, da je tvoj alternativni poklic grafični oblikovalec?

Matej: (smeh) No, uradno sem po poklicu ekonomski tehnik, je pa res, da mi je grafično oblikovanje izjemo pri srcu. Formalne izobrazbe s tega področja nimam, vse kar znam sem se naučil s pomočjo YouTuba in lastne želje po ustvarjanju. Prebral sem seveda tudi ogromno knjig, ko pa jih je zmanjkalo, sem znanje nabiral na spletu. Všeč mi je občutek, da ko osvojiš osnove, je nadaljevanje neskončno, tako kot domišljija. Trenutno se grafičnem oblikovanju ne posvečam več toliko, seveda pa po koncu kariere ne izključujem možnosti dela v tej smeri. 

matej3

Kako se po več letih igranja v tujini sedaj počutiš na domačem parketu?

Matej: Doma je vedno lepo. Vrnil sem se zaradi družine. Po prihodu domov so mi pri Zlatorogu ponudili triletno pogodbo, ki sem jo podpisal. Sicer v prvi sezoni nisem pokazal blesteče igre, zakaj je temu bilo tabo, ne vem. Pomembno je, da sam sem čez poletje individualno trdo delal in se pripravljal na prihajajočo sezono. Sedaj čakam na priložnost in srčno upam, da jo bom dobil. Druga kot trdo delo in čakanje na priložnost mi trenutno ne preostane. 

Katere tri bistvene razike bi izpostavil, če pogledamo tvoje igralske izkušnje iz tujine?

Matej: Ko sem igral v Grčiji, bi nedvomno kot prvo razliko izpostavil strastno navijanje njihovih navijačev. Ko se je igral derbi je prišlo navijati 7.000 ljudi, ki so tako navijali, da je tekma bila prekinjena za 20 min. Vzdušje je bilo zares neponovljivo. Občutki, ko se celotna dvorana vstane in začne ploskati, ko domača ekipa pride na igrišče, so neprecenljivi. Hvaležen sem, da sem imel možnost to doživeti. Tudi splošen odnos do športnikov je drugačen, bolj spoštljiv. Ko sem igral v Španiji pa mi je bilo najbolj všeč, da se ljudje niso vtikovali v tvoje zasebno življenje. Tudi če si kdaj šel ven, malo zažural, vendar hkrati bil vedno 100% pripravljen na treningih in tekmah, se ni nihče pritoževal. Menim, da tudi športnik lahko gre kdaj ven, si malce zbistri glavo in nato brez problema deluje kor profesionalec. 

Si velik zagovornik dela na sebi, na osebnostni rasti. Na kakšen način se lotevaš tega?

Matej: Poezijo sem pričel pisati že v srednji šoli. Začel sem z osnovnimi rimami in tako se je nabralo čez 200 pesmi. Ko sem čez čas te pesmi ponovno pregledoval, sem ugotovil, da v sebi ne nosijo tistega pravega pomena. Potem sem pričel pisati življenske pesmi, brez rim. Vsa svoja čustva izlivam v pesmih in tako praznim svojo dušo. Nato sem te svoje pesmi začel objavljati tudi na potralu Pesem.si in tako spoznal tudi druge pesnike. Vedno se trudim rasti tudi kot pesnik, saj tako spoznavam samega sebe. 

matej1

Torej lahko pričakujemo tudi izdajo kakšne pesniške zbirke?

Matej: (smeh) Ne, tega pa mislim, da se ne bom lotil. Pišem predvsem za svojo dušo. Je pa res, da rad igram tudi kitaro, zato skušam kakšno pesem tudi uglasbiti. Sicer pa najraje igram Siddharto. Sem njihov velik fan in če dobro pomislim, sem tudi sam pričel pisati po navdihu njihovih pesmi, ki so zares edinstvene. 

Matej za aktivacijo pred in regeneracijo po treningu uporablja SKLZ masažni valj Barrel Roller XG D3.

Intervju zapisala: Špela Terglav