Poti, ki jih izbiramo, se marsikdaj ne skladajo z našim poslanstvom. V trdnem oklepu skrivamo svoje potenciale in sposobnosti vse do takrat, ko se odločimo prebiti omejenost in se pokazati svetu takšni kot smo, v vsej svoji veličini. Če nam že zelo zgodaj uspe prepoznati lasten talent, imamo kasneje v življenju veliko možnost, da samega sebe uresničimo in postanemo točno to, kar si želimo. Za tančico lepega pa se vedno skriva tudi iluzija, ki jo moramo razbiti preden nam naredi škodo.

Sandi Čebular, 28-letni profesionalni košarkar Rogaške Crystal, pravi, da ni bojazni za to, da se prepusti neusmiljenem toku življenja, ki v današnjih časih hitro spelje s prave poti. Je strasten športnik, ki v košarkarskih vodah domuje že 18 let. Z izjemnimi izkušnjami, nabranimi tako na domačih kot tujih tleh, se danes z mešanimi občutki spominja svoje športne kariere, ki pa ji še ni videti konca.

Že kot otrok ste večino časa preživeli na igrišču, kar je bil pokazatelj, da ste že takrat vedeli, v katero smer boste odšli. Zakaj ravno košarka?

»Na igrišču sem imel ogromno možnosti preizkušanja različnih športov a nekako sem kombiniral dvoje – nogomet in košarko. Veliko časa sem preživel na igrišču z očetom in on me je na nek način spoznal s košarko in me naučil tudi prvih korakov. Prišel je trenutek, ko se je bilo treba odločiti, s čim nadaljevati. Nisem veliko premišljeval. V košarki sem se dobro počutil in že takrat vedel, da nosim v sebi močno željo postati vrhunski športnik, košarkaš. Vse je šlo v smer razvoja in izboljševanja na področju košarke, tudi moja višina (smeh).«

195 cm visoki branilec je v preteklosti za mladince, kasneje za člane igral v Šentjurju. Njegov talent je bil prepoznan relativno hitro saj je kot najboljši strelec lige Telemach podpisal triletno pogodbo v evroligaškem Unionu Olimpija. Športna kariera ga je odnesla še malo dlje, onkraj naših meja, v Španijo, kjer se je pridružil klubu CB Rosalia de Castro. Po dveh sezonah v tujini, se je ponovno vrnil v svoj matični klub Šentjur, sledil je odhod k Slovanu. Po hudi poškodbi križne vezi je rehabilitiral 6-8 mesecev in se nato pod okriljem znanega košarkarskega trenerja Zmaga Sagadina, priključil KK Helios Domžale. Sledila je ponovna vrnitev v Španijo. V eni sezoni je za Huesco v 2. ligi pridobil zavidljive rezultate. Leta 2007, star 21 let, je postal član slovenske reprezentance na SP v Španiji. Trenutno je Sandi Čebular v Sloveniji, kjer zastopa barve košarkarskega kluba Rogaška Crystal.

sandi

Vsi ti dosežki, ki jih imate za seboj, so terjali boleč davek, to je bila vaša poškodba, ki pa ste jo uspešno sanirali. Kot pri vsakem športu, je tudi v košarki pomembno, da ohranjate fizično pripravljenost na vrhunski ravni. Kako izgledajo vaše priprave?

»Ne dolgo tega sem se odločil za individulne treninge v športnem centru NRG, pri odličnem trenerju Urošu Bernardu, ki skrbi za pravilnost izvajanja treningov, jaz pa tako dosegam najvišjo stopnjo gibljivosti in pripravljenosti. Pripravljam se na letošnjo sezono in cilj je, da izkoristim svoj potencial v najboljši možni luči. Na vseh treningih uporabljam športne pripomočke SKLZ, za katere sem se odločil iz več razlogov in sicer, odlikuje jih visoka kvaliteta, oprema je narejena za vrhunske treninge in kar je najbolj sprejemljivo, je funkcionalnost in raznolikost športnih orodij. Uroš je zahteven trener, ki ve kaj je potrebno, da dosežem osebni cilj. Trenirava dvakrat tedensko po uro in pol, treningi so sestavljeni in točno določeni – najprej ogrevanje, nato visoko intenzivna vaja, od poligona, stožcev, vojaških poskokov, skratka poleg treningov po postajah, so vključene tudi vaje za reakcijsko gibanje, ki pa je pri košarki zelo pomembno. SKLZ športna oprema je zelo uporabna, zato je ne koristim le za košarko temveč tudi pri drugih športih. Najljubši pripomoček je SKLZ trak z uporom, s katerim želim dvigniti sposobnost gibanja v vse smeri.«

10354086_852858271400548_1242982202312016843_n
Vsaka smer vodi k točno določenemu cilju. S številnostjo izkušenj, ki jih je Sandi Čebular pridobival skozi menjavanje klubov in trenerjev, je spoznal ogromno različnih načinov dela, odnosi pa so marsikdaj zaznamovali njegovo voljo, tako v dobrem kot v slabem. Ker je pristaš miselnosti »kar te ne ubije, te okrepi«, je kljub občasnemu neodobravanju in krivicam, še naprej s strastjo vztrajal in prihajal.

Kaj si želite na področju košarke ustvariti v prihodnosti?

»Rad bi ostal v košarki še naprej. Čeprav sem trenutno še aktivni igralcev v KK Rogaška Slatina, že sedaj razmišljam kaj bom počel po končani karieri. Zagotovo bom stal za svojimi željami in se zanje boril. Ali bom to delal v vlogi trenerja, agenta ali športnega direktorja, še ne vem. Poti so odprte in prepuščam se. Prepričan sem, da bi s postavitvijo lastne košarkarske šole in kar je najbolj pomembno, v stiku z otroci, ostal aktiven, s tem pa postavil nove temelje poučevanja v športu. A kot sem rekel, prepuščam se in zaenkrat pustim, da se odvija tako kot se mora. Vem, da ne glede na to, kaj me čaka, gre v moje najvišje dobro.«

Vsekakor je prav, da sledimo svojemu srcu in uresničujemo poslanstvo. Sandi je človek, pri katerem ni dvoma, da bi svojim željam obrnil hrbet. Veliko se je naučil in zaveda se, da predaja ni izhod. Res je, da situacija ni bila vedno rožnata a to ga ne bo zaustavilo, da svojo profesionalnost izpili do točke, ko bo lahko svoje znanje delil z bodočimi igralci. Mi mu seveda želimo veliko uspeha in ga na njegovi poti podpiramo.

Če vas zanima več o vrhunski športni opremi SKLZ, s katero trenira profesionalni košarkaš Sandi Čebular, obiščite www.sportnaoprema.si.

Intervju zapisala: Alenka Zapušek