Čvrst pogled na svet določa trdne temelje v dejanjih, za katera se moramo vedno znova odločati z zdravim razumom, seveda ne brez upoštevanja srčnih želja. Odprte oči nam ne služijo vedno le za to, kar si želimo videti, temveč so pomembno orodje, da vidimo tudi tisto, kar marsikdo ignorira kljub temu, da je ključnega pomena. Namreč, z zaprtim umom ne samo, da ne prepoznamo priložnosti, s tem si tudi zapiramo vrata v nove smeri, ki pa so še kako nujno potrebne, da se celostno razvijamo.

O vzgojnih aspektih dela z otroci, zdravem pogledu na šport in projektih, ki povezujejo ljudi in njihov razvoj, smo tokrat spregovorili z kondicijskim trenerjem, ki šport praktično živi, Sebastianom Knapićem, bivšim nogometašem številnih klubov na Hrvaškem. Zavedanje, da je energijo pametno porabiti za pomembnejše stvari, kot je igranje nogometa, ga je pripeljalo do odločitve obrniti novo plat in v knjigi svojega življenja začeti z novim poglavjem. Želja živeti od nogometa kot igralec se je zamenjala z željo po učinkovitejšem pristopu učenja mladih kot trener.

Prelomnice so pomemben del osebnostnega razvoja. Kaj je pravzaprav botrovalo temu, da ste zapustili mesto nogometnega igralca in se odločili za trenerstvo?

»Predvsem bi poudaril odnose med soigralci in upravo, ki so me pripravili do tega, da sem začel drugače gledati na sebe in situacijo v kateri sem se znašel. Nabralo se je ogromno nekih dogodkov, kjer smo bili zaradi izgubljenih tekem tarča očitkov, obsojanja, skratka, vrednost skupine je zaradi pomanjkanja motivacije pridobivala na nemoči in vedno slabših rezultatih. Ko se človek trudi, je pošten  in od sebe daje največ, v prvi vrsti zato, ker si to sam želi in ne, ker se od njega zahteva, je nekako logično, da tak človek pričakuje oziroma, si zasluži vsaj osnovne pogoje za uresničevanje. Če navedem primer, ob vstopu v sezono 2011 sem pričakoval vsaj pokošen in raven teren. Pogoji v nobenem primeru niso zadovoljili potreb kluba.«

 

Neprimerna vzgoja je kot izkušnja posameznika dobro izhodišče, da pomaga razviti primerno metodologijo, kako bodoče rodove pravilno usmerjati že relativno v zgodnjem obdobju razvoja. Nesmiselno bi bilo govoriti o učinkovitem izobraževalnem sistemu kajti zaenkrat je še preveč načrtov v tej smeri v povojih in ostajajo neuresničeni, predvsem pa neuslišani. Sebastian Knapić je zavzet pobudnik ravno tovrstnih sprememb in meni, da bi se določena filozofija dela morala integrirati že v šolah.

Kot kondicijski trener z bogatimi izkušnjami zagotovo veliko bolj jasno vidite spremembe, ki so za oblikovanje novih športnih dimenzij nujno potrebne že v mladih letih. Kje vidite prednosti?

»Delo trenerja ima zelo pomembno vlogo pri vzgoji in razvoju športnih potencialov. Prav tako nosi pomembno vzgojno funkcijo in zaradi tega je toliko bolj pomembno, da je pravilen pristop do posameznika kot tudi odnos z igralci zasnovan na trdnih, zdravih in pravilno usmerjenih stališčih. Zavzemam se za specializirane treninge, ki bi jih morali uvajati že zgodaj v šolah. Vsako telo potrebuje svoj gibalni sistem vaj in le-ta večstranskost specifičnih vaj je tista, ki mladim že zgodaj omogoča pridobitev določenih prostorskih kot tudi časovnih dojemanj. Na podlagi takih treningov so sami sposobni videti in realno oceniti svoje zmožnosti. Trener je človek, ki mora znati delati s skupino ljudi.«

Sebastian Knapić, ki je do lani učil dve skupini otrok starosti 12 let, se je pred kratkim vrnil iz oddaljene Malezije, kjer je opravljal delo kondicijskega trenerja s skupino odraslih športnikov, ter tako pridobil dragoceno znanje še s strani drugega zornega kota. Cilj treniranja odraslih je rezultat, medtem, ko je pri otrocih toliko bolj pomemben pristop v vzgoji. Temu navkljub se je Sebastian skupaj s prijateljem lotil projekta »Mala šola nogometa«, kjer bo podajal večino svojega znanja in ga združeval v praksi.

 

Nogomet pa ni edini šport, ki ga je Sebastian Knapić osvojil, veliko strast mu predstavlja tudi triatlon in crossfit, disciplini, s katerima skrbi za svojo vzdržljivost, od vseh kategorij triatlona pa mu je najljubše plavanje. Njegova želja po izobraževanju, branju, treniranju in razvijanju v pravega trenerja, mu omogoča odpiranje novih vrat, kjer bo lahko postavljal nove smernice.

Preteklost vam je služila za nabiranje izkušenj, njihov doprinos pa sedaj lahko pametno uporabite za prihodnost. Kakšni so vaši cilji?

»Trener v moji starosti (36 let) šele začenja svoje delo. Vsak dan iščem nova znanja, vsi projekti, s katerimi sem se in se bom ukvarjal še naprej, so povezani s športom in z zdravjem. Želja je dobiti delo kot trener v nogometnem klubu, ne glede na starost igralcev. Stanje sicer res ni najbolj rožnato, a v življenju je resnično pomembno, da se borite, ne predate.«

 

Pričakovani promocijski treningi, ki jih bo v prihodnosti vodil kondicijski trener Sebastian Knapić na Hrvaškem, bodo podkrepljeni z vrhunsko športno opremo SKLZ. Sam pričetek treningov je zaenkrat še v fazi dogovora a dan, ko bo vadba ugledala luč tudi čez mejo, se približuje. Ekipa SKLZ Slovenija v želji razvijajočih športnih projektov podpira vse profesionalne trenerje in športnike zato je sodelovanje in s tem širjenje zdravega športnega duha več kot dobrodošlo.

 

Intervju zapisala: Alenka Zapušek