Posted on

Fitnes oprema

Fitnes oprema je vsa oprema, ki spada v domači ali komercialni fitnes. Temeljna razlika med domačim in komercialnim fitnesom je v številu uporabnikov in frekvenci uporabe. V domačem fitnesu imamo manjko prostora, zato se odločamo za multifunkcijske fitnes naprave, v katerih je združeno več možnosti izvedbe fitnes vaj oziroma lahko na eni napravi naredimo več vaj.

V komercialnem fitnes centru pa je namen na več napravah privabiti čim večje število uporabnikov in prodati čim večje število kart. V zadnjem času opažamo, da so v porastu fitnes studio centri, torej manjše enote do 300 kvadratnih metrov. V teh t.i. hibridnih trening centrih imajo do 200 mesečnih obiskovalcev navadno v skupinah ali v obliki osebnih treningov. V takšnih enotah se poslužujejo hibridnega modela fitnes opreme in sicer:

FITNES OPREMA TEKALNA STEZA

Tekalna steza cenovnega ranga od 2000 do 5000 eur z AC motorjem vsaj 4 konje delovne moči in širino traku minimalno 53 cm. Tekalna steza za polpresionalen ali profesionalen namen ima dolžino vsaj 150 cm in polno vzmeteno tekalno površino. Obvezno je, da ima steza AC motor in NE DC motor, ki se navadno zaradi krtačk bolj pogosto pregreva. Tekalna steza je srce fitnesa, služi, da se lahko vadeči ustrezno ogreje oziroma nadomesti tek zunaj ko niso primerne vremenske razmere. Pri nakupu tekalne steze je pomembno, da se pred nakupom prepričate o aktualnih potrebah, da bo steza zadoščala teži, moči, pripravljenosti in zdravstvenemu stanju uporabnika. Fitnes oprema tekalna steza, izbor tekalnih stez si lahko ogledate tukaj.

FITNES OPREMA SOBNO KOLO

Sobno kolo mora biti ergometer ko gre za klasično sedeče fitnes kolo. To pomeni, da ima fitnes sobno kolo indukcijsko zavoro preko katere lahko merimo obremenitev v WATTIH. To je pogoj, da lahko na sobnem kolesu uporabljate aplikacije kot so ZWIFT, Kinomap, Strawa, iFit in druge podobne aplikacije za simulacijo vožnje. Sobna kolesa namenjena fitnes uporabi morajo tehtati vsaj 45 kilogramov, saj s težo dobijo na stabilnosti okvirja fitnes kolesa.

Na fitnes sobnih kolesih navadno ni SPD pedal, ki jih srečamo na t.i. spinning kolesih oziroma dirkalnih sobnih kolesih. Tudi na slednjih v zadnjem času opažamo, da so povezljiva z prej omenjenimi aplikacijami. Torej gre za hibridni model poznanih spinning koles, ki so opremljena z ekranom kjer lahko spremljamo kalorije, prevožene kilometre, pretečen čas, obremenitev v WATIH, števili obratov, srčni utrip in druge parametre. Zadnji nakupi kažejo, da se kupci za domačo uporabo želijo ergometrično sobno kolo z več kot 12kg vztrajnikom, kupci iz fitnes centrov pa posegajo po vztrajnikih nad 20kg.

FITNES OPREMA ELIPTIK

Eliptik v zadnjem času postaja obvezna fitnes naprava brez katere enostavno ne gre izvajati treninga za ženske. V zadnjih 2 letih so izjemno popularni eliptiki, ki združujejo več načinov vadb, kot je steper, eliptik in tekač. To opcijo izjemoma ponuja znamka Nordictrack z modeli FS7i in FS14i, ki se razlikujeta pod velikosti ekrana na katerem so predvajane izključno iFit vadbe, ki jih nikoli ne zmanjka. Pri nakupu takšnega eliptika bodite pozorni na višino stropa in dobro WIFI povezljivost.

Najcenejši in zelo dostopen model eliptika Toorx z močnim 16 kg vztrajnikom je Toorx ERX 300, ki prav tako ponuja uporabo aplikacije Kinomap na lastni tablici za katero naslon obstaja. Fitnes oprema za komercialni fitnes pa pogojuje eliptik profesionalne narave z nosilnostjo 180 kg, npr ERX 9000 ali ERX 9500 EVO. Pri nakupu eliptika je maksimalna obremenitev uporabnika ključen podatek, naš nasvet je, da je maksimalna obremenitev vsaj 20kg višja od teže najtežjega uporabnika

FITNES OPREMA VESLAČ

Veslače delimo na zračne, vodne in magnetne. Razlikujejo se po glasnosti in namenu uporabe. Najbolj glasen je veslač na zračni upor vendar tudi najbolj priljubljen po vsem svetu. Najtišji je veslač na magnetni upor vendar za razliko od ostalih daje več poudarka na treningu moči kot vzdržljivosti. Za razliko od zračnega veslača ima magnetni neprestano isto moč upora, pri zračnem pa je v igri inercija potega.

Pri nakupu veslaške naprave je pomembno, da že prej izmerite prostor in ustrezno zaščitite tla z gumirano podlago dimenzij vsaj 200x100cm. Pri nakupu veslača bodite pozorni, da niste za veslaško napravo preveliki. Kot primer lahko povemo, da sta za višino 190 in več cm na voljo samo zračna veslača Toorx Air Cross in Concept model D.

V kolikor kupujete veslača z ekranom in simulacijo vadbe iFit potem ne smete spregledati modela Nordictrack RW900, ki je kot hibrid združen na magnetni in zračni upor. Še večja posebnost med veslaškimi napravami, ki sodijo med t.i. “specialke” pa je Impulse Ski-Row, saj lahko tega veslača spremenite v napravo za simulacijo teka na smučeh, t.i. Skiergometer. Oglejte si še ostalo ponudbo Skierg fitnes naprav.

FITNES OPREMA FITNES KLETKA

Fitnes kletka, Polkletka ali stenska kletka s profili minimalno 5x5cm ter višine vsaj 215 cm. Bolj kot je center namenjen prostemu dvigovanju uteži, širši so profili in sicer navadno 7x7cm. Na fitnes kletkah je zaželjen multigrip nosilec za vzgibe in več različnih prijemov, varovalne roke za samostojno dvigovanje uteži brez partnerja in nosilec za dipe. Vsi dodatki fitnes kletke kot je lat postaja je smotrna ko gre za manjko prostora, saj zasede maksimalno 30 cm dolžine prostora v širini kletke.

FITNES OPREMA GUMIRANA PODLAGA

Gumirana podlaga uporabljena v teh centrih je največkrat izbrana v obliku puzzle, ki se zlaga v popolno celovito podlago in je za razliko od plošč z ravnim robom veliko bolj učinkovita za čiščenje, saj se v robovih ne nabirajo smeti. Gumirana podlaga v obliki puzzle mora imeti dodaten patentiran zaključek na vsakem vogalu, ki dodatno preprečuje gibanje plošč v ravnini.

Bolj gosta kot ja guma, lažje je vzdrževanje in težja je ena plošča. Najboljše so gumirane podlage z gostoto 1000kg/m3. Za primer tehta takšna plošča debeline 1 cm v obliki puzzle kar 11kg, kar preprečuje premikanje, gostota pa daje trdnost in vzdržljivost.

Ko iščete gumirano podlago za uporabo bumper uteži je smotrno izbrati gumirane plošče iz SBR gume dimenzij 50x50cm debeline 25, 30 ali več mm. Karakteristika te gume je namenjena amortizaciji in dušenje zvoka, ki se lahko prenaša po zgradbi. Za dodatne blaženje padanja uteži pa poskrbijo kosmit ABS blazine PWR, ki smo jih razvili posebno za namen treningov v nadstropjih.

Če iščete gumirano podlago za zunanje fitnes centre lahko izbirate med debelinami 50x50cm plošč in sicer 30,45 in več mm v zeleni, rdeči in sivi barvi.

FITNES OPREMA SET UTEŽI

Set uteži, pri nakupu je pomembno, da izberete uteži glede na namen uporabe. Če imate manjko prostora v stanovanju potem se poslužite krajše olimpijske ali standard palice ter kolutov ter nosilcev utežne palice. Če imate dovolj prostora si naročite 220cm palico za dvigovanje uteži, ki se poda na fitnes kletko, polkletko in druge nosilce za odlaganje palice pri vajah kot je potisk s prsmi in počep.

Prav tako je pomembno, da izberete material uteži in sicer lahko izbirate med železnimi utežmi in gumiranimi utežmi. Najbolj ugodno je, da kupite že sestavljen set uteži in tako prihranite na ceni na račun količinskega popusta.

V komericalnih fitnes centrih zasledimo gumirane uteži s trojnim prijemom, ki se navadno uporabljajo na napravah katere za upor potrebujejo da naložimo uteži, t.i. plate-loaded napravah. Na platformah pa zasledimo bumper uteži, ki so namenjene t.i. odmetavanju z višine, saj bumper uteži odlično amortizirajo ob padcu.

Set uteži in palice lahko izbirate od 100 kg dalje, seveda pa si ga po želji lahko sami sestavite.

FITNES OPREMA ROČNE UTEŽI

Ročne uteži ali utežne ročke so verjetno najbolj prodajan fitnes pripomoček vseh časov. Ko kupujete fitnes ročke za domači fitnes bodite pozorni, da kupujete kvaliteto. Ne glede na domač ali komercialen fitnes, ročke morajo biti kvalitetne, saj so neprestano v stiku s potnimi rokami. Se pravi, ročke ne smejo drseti, morajo biti kompaktne in imeti dovolj veliko odprtino za dlan. V kolikor imate večjo dlan namesto aerobičnih uteži raje kupite heksagon gumirane uteži, saj tu ne bo dileme glede prostora držala.

V komericalnih fitnesih se odločajo za nakup setov uteži. Set ročnih uteži od 1-10kg ali od 2.5 do 20kg ali od 2.5 – 30 kg in več so najbolje prodajani seti. Pri nakupu ročnih uteži ne pozabite nakup stojala za ročne uteži. V kolikor kupujete set uteži od 1-10kg je na voljo pokončno stojalo, pri nakupu seta od 2.5 do 20kg pripročamo 3-nivojsko Toorx stojalo, pri nakupu večjih setov pa PWR stojalo, ki je namenjeno prav komercialni uporabi, saj ima ojačano dno polic in maksimalno obremenitev 600kg.