Posted on

10 nasvetov pred nakupom ali prodajo rabljene tekalne steze

Zapomnite si, Nimate dovoli denarja da bi kupovali poceni. Pred nakupom rabljene tekalne steze se prepričajte, da ne boste kupili mačka v žaklju. Rabljena tekalna steza je mikavna zaradi nižje cene. Vendar je nakup morda celo bolj tvegan kot nakup rabljenega avtomobila. Večkrat gre za skrite napake.

Tudi pri originalno zapakiranih stezah se dogaja, da so zaščitne plastike včasih poškodovane. Večinoma zaradi transporta. Ko kupite rabljeno tekalno stezo, vam jo prodajalec postavi pred vrata ali pomaga naložiti v kombi ali na prikolico. Zavedati se morate, da je stezo razstavila oseba, ki ni usposobljena za demontažo, lahko se je poškodovala že na poti prenašanja iz sobe na dvorišče. Velike poškodbe boste verjetno opazili, medtem ko na manjše niste pozorni oziroma morda ne veste na kaj biti pozorni.

UNIČENI NAVOJI V ZAŠČITNIH PLASTIKAH

Kaj lahko gre narobe? Navoji v plastikah so večinoma slabši kot navoji v kovinska ohišja. Nikdar ne veste kako so v te navoje prvič privijačili vijake. Ob prvem sestavljanju držijo, ko pa se odvijejo, se naslednjič ne privijejo kot prvič.

NASVET: Privijačite nekaj vijakov in preglejte ali se prilegajo, da ne boste kasneje tega obžalovali, ko se bodo plastike med tekom premikale in povzročale neprijeten hrup. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

PREGRETA IN GROBA TEKALNA DESKA

Če prvi lastnik ni redno uporabljal silikonskega spreja je lahko prišlo do pregrevanja tekalne deske nad katero teče trak. Pregrevanje je povzročilo, da so se na deski naredili majhni mehurčki, ki vplivajo na uničenje traku in slabšo tekaško izkušnjo. Občutek pri teku je, kot da se trak vsake toliko časa ustavi, kot bi nekdo pritiskal na zavoro.

NASVET: Rahlo privzdignite rob traku tekalne steze in s konicami prstov preverite ali je tekalna deska gladka. To naredite na obeh straneh, prste potisnite čim dlje pod trak, preverite na sprednjem delu traku. Če je površina groba, bo strošek popravila presegal 500 evrov, torej nakup ni smotrn. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

ZAPRAŠEN MOTOR TEKALNE STEZE

Manj kot 5 odstotkov lastnikov vsakih 6 mesecev odpre pokrov motorja in posesa prah, ki se je nabral okoli motorja. Ta prah lahko poškoduje plastične vetrnice ali prispeva k slabšemu ohlajanju oziroma pregrevanju motorja.

NASVET: Pred nakupom rabljene tekalne steze odvijte vijake pokrova motorja, odstranite pokrov in preglejte koliko prahu se je nabralo okoli motorja. Tako boste vedeli kako je prejšnji lastnik skrbel za tekalno stezo. Nov motor tekalne steze stane od 200 do 700 euri, odvisno od moči motorja in tipa motorja ( AC ali DC motor). Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

NEENAKOMEREN ODMIK TRAKU OD ROBA TEKALNE STEZE

Pri vsakem nakupu rabljene tekalne steze poleg prejmete inbus ključ, s katerim lahko pri hitrosti 10km/h (prosti tek steze ko ne tečete), na vijakih zadaj uravnate odmik traku od roba tekalne steze. Zaradi različnih dejavnikov teka ( ena izmed nog je daljša, tv na levi ali desni strani, veliko število uporabnikov z različno tehniko teka, intervalni teki) se lahko sčasoma trak premakne iz sredine levo ali desno. Če pravi čas uporabnik ne pomakne traku v prvotno točko, se lahko trak natrga, prav tako pa trpijo valjčki zadaj.

NASVET: Pred nakupom preverite pozicijo traku na tekalni stezi in preglejte rob traku, da le ta ni nacufan ali strgan. Nov trak tekalne steze z montažo stane minimalno 250 eurov. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

TEKALNA STEZA JE BILA VEČ ČAS POD NAPETOSTJO

Vse elektronske naprave, ki so ves čas pod napetostjo imajo bistveno krajšo življenjsko dobo.

NASVET: Ker beseda ni konj lastnika pred nakupom rabljene tekalne steze vprašajte ali je napajalni kabel tekalne steze po uporabi izključil iz električnega omrežja. Če je njegov odgovor negativen, obstaja možnost, da boste predčasno menjali elektroniko tekalne steze, ki jo za najcenejšo stezo težko dobite pod 300 euri, povprečen strošek menjave pa je 500 eur. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

MODEL TEKALNE STEZE NI VEČ V PRODAJI

V kolikor modela rabljene tekalne steze ne najdete v redni ponudbi dobavitelja, obstaja možnost, da rezervni deli niso dobavljivi oziroma so ti deli zelo težko dobavljivi. V tem primeru močno odsvetujemo nakup tekalne steze, četudi jo dobite za »male pare«.

NASVET: Takšne tekalne steze ne kupujte oziroma predhodno preverite dobavljivost rezervnih delov.

TIPKE, OSVETLITEV ALI VENTILATOR NA KONZOLI TEKALNE STEZE NE DELUJEJO

Ko gre za novejše modele tekalnih stez, okvara ene tipke na konzoli tekalne steze pomeni zamenjavo celotne konzole, ponavadi vključno z ekranom. Obstaja velika verjetnost, da ventilator tekalne steze ne deluje. Zakaj? Na tekalni stezi se znojite in znoj lahko pride v stik, zato ventilator velikokrat preneha delovati.

NASVET: Preverite vse tipke, osvetlitev in ventilator pred nakupom. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

NAKLON TEKALNE STEZE NE DELUJE

Kot veste danes dobite tekalne steze z nakloni, tako negativnimi kot pozitivnimi. Največ vpoklicev reklamacij se na tekalnih stezah pojavi ravno zaradi okvar mehanizmov naklona. Prva napaka se pojavlja, ker se trak tekalne steze ne dvigne ali spusti, druga napaka pa se pojavlja, ko se trak tekalne steze ne spusti v prvotni naklon.

NASVET: Pred nakupom rabljene tekalne steze vedno preverite delovanje naklona. Prosite prodajalca naj stopi na stezo in vam pokaže delovanje na različnih hitrostih in različnih naklonih. Takoj boste videli ali je prodajalec na trak tekalne steze stopil ko je ta dosegla željeno hitrost ali še preden je nastavil hitrost. Če je stopil na trak preden je nastavil hitrost in čakal da se vzpostavi željena hitrost pomeni, da je tako počel že prej in je motor zaradi tega pretrpel veliko. Če naklon ne deluje oziroma je slišan ropot pomeni, da nekaj ni ok in vam odsvetujemo nakup, saj bo strošek motorčka in hidravlike naklona višji od 500 eur.

TRAK TEKALNE STEZE OB VIŠJIH NAKLONIH ALI VIŠJH HITROSTIH UHAJA OZIROMA SE USTAVLJA, TEK JE NEENAKOMEREN

Če slišite pri najvišjem naklonu ropot ali vidite, da trak močno uhaja, pomeni da je jermen tekalne steze zelo slab in je potreben menjave.

NASVET: Odprite pokrov motorja in preverite kako napet je jermen. Včasih zaradi nerednega vzdrževanja (zaprašenost) jermen uniči tudi prah. Menjava jermena ne presega 200 evrov, v povprečju 150 evrov. Preverite ali je ta jermen dobavljiv. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.

BLUETOOTH VMESNIK NE DELUJE

Večina stez ima vgrajen Bluetooth, ki se uporablja za zaznavanje podatke srčnega utripa. Če Bluetooth ne deluje, meritve srčnega utripa ne boste mogli uporabljati.

NASVET: Pred nakupom preverite delovanje bluetooth vmesnika, delovanje Wifi-ja, delovanje progamov vadbe, povezljivost z aplikacijami simulacije teka ( Kinomap, iFit) in ostalimi zunanjimi enotami. Prav tako preverite AUX in in delovanje zvočnikov. Strošek menjave je lahko višji od 300 evrov. Rabljena tekalna steza lahko povzroči nemalo skrbi in stroškov.