Ta teden vam predstavljamo intervju, ki bo zagotovo navdušil vse ljubitelje fitnesa! Alenka Limony je osebna trenerka, ki je do svoje popolne postave pomagala že neštetim, ki so si tega zares želeli. In vsakdo, ki jo pozna, lahko zatrdi, da je ena izmed najbolj ljubečih in srčnih ljudi, a ko je v vlogi trenerke se njen značaj kaj kmalu spremeni v neizprosno aktivistko za zdrav življenjski slog!

Alenka, tvoja nesporna fizična pripravljenost je rezultat številnih let treningov in pravilnega prehranjevanja. Kdaj si začutila, da je osebno trenerstvo tvoje življenjsko poslanstvo?

Alenka: Do nedavnega sem delo osebne trenerke opravjlala le kot dopolnilno popoldansko dejavnost, saj sem bila redno zaposlena v odvetniški pisarni. Pred dobrim letom dni pa se je zgodilo nekaj, kar me je popolnoma pretreslo in vzpodbudilo, da pričnem razmišljati o delu osebne trenerke kot ”full-time” jobu. In po desetih letih dela v fitnes industriji sem se odločila, da se temu posvetim 100%. Ključ do srečnega življenja je zagotovo tudi sinhronija dela in zasebnega življenja in srečo imam, da sem našla svoje življenjsko poslanstvo. Delo osebne trenerke počnem z dušo in srcem, kar rezultira v dejstvu, da v službi uživam vsako sekundo dneva. 

Kako je otroštvo vplivalo na tvojo nadaljno športno pot?

Alenka: Pričela sem z atletiko, vendar je šport bil del mojega vsakdanjika že odkar pomnim. Ko sem bila še otrok, sem med gledanjem televizije, ko so se pričele reklame, ves čas delala trebušne (smeh). Ko pa sem prišla v svoja dvajseta sem se kar naenkrat znašla v fitnesu. Včasih fitnes sicer ni bil tako popularen, kot je dandanes, vendar mene je takrat zasvojil. Gledati svoje telo, kako se spreminja na bolje kmalu postane obsesija in pri meni ta traja še danes. Potencial popolnega telesa, ki se skriva v vsakem posamezniku, me je tako fasciniral, da danes pomagam ljudem, da to dosežejo. Sčasoma pa sem pridobivala tudi številna znanja s področja športne rehabilitacije, saj je tudi to kategorija, ki me izjemno zanima. 

Koga si si na tej poti jemala za vzor?

Alenka: Že od nekdaj se držim smernic, ki jih sama postavljam. Prav zato do danes še nisem srečala osebe, ki bi me tako navdušila, da bi lahko zatrdila, da si jo lahko jemljem za vzor. Sama se najraje držim svojega načina dela, ki je nepredvidljiv in vedno stremim k inovativnim pristopom k vadbi. 

Kolikor mi je znano, se že od nekdaj navdušuješ tudi za zdravo prehrano. Pa če bi lahko odgovorila na osnovna štiri vprašanja povezana s prehranjevanjem – kaj, kako, koliko, kdaj – kaj bi povedala?

Alenka: Odgovori se zares spreminjajo glede na želje in potrebe vsakega posameznika. V sodobnem svetu je velik problem pri prehranjevanju tudi intoleranca na določena živila – v tem primeru se jedilnik takoj bistveno skrči. Skratka moj način dela se tudi pri prehranjevanju začne s postopnim izobraževanjem posameznika, da se lahko čez čas sam pravilno odloča o izbiri primernejših živil. 

Kakšni so tvoji top trije nasveti za vsakodnevno zdravo prehranjevanje?

Alenka:

  1. Odreči se sladkorju.
  2. Odreči se beli moki.
  3. Odreči se mlečnim izdelkom.

Te tri spremembe v prehranjevanju ti lahko v sekundi drastično spremenijo življenje – na bolje seveda! Je pa res, da vsakomur, ki ima v žepu odvečnih 100 evrov, toplo priporočam, da gre na test intolerance na živila. Praktično s tem ugotovite vse vzroke za pretirano utrujenost, zaspanost, nezmožnost izgube teže ipd. In ko enkrat ta živila umaknete iz svojega jedilnika gre vse samo še navzgor … 

Kakšen način dela imaš?

Alenka: Vse se začne z jasnim ciljem, ki ga posameznik želi doseči v določenem obdobju. Potem jim približam realne cilje, ki jih lahko dosežejo glede na njihove zdravstvene zmožnosti in stil življenja, ki ga živijo.

Nato pa se prične mučenje. Dobesedno. (smeh)

Kaj bi počela, če ne bi bila osebna trenerka?

Alenka: Vedno sem si želela biti frizerka. (smeh) Ne hecam se, to je bil moj sanjski poklic v otroštvu in še danes izjemno rada ustvarjam kreativen make-up, npr. za halloween ipd. Druga strast pa so zdrave sladice. Čeprav se skoraj nikoli ne držim receptov, se na koncu vedno posrečijo. In z veseljem jih postrežem tudi mojim strankam ter jih tako brezgrešno razvajam po napornem treningu. 

 Intervju zapisala: Špela Terglav