Dejan Lenart je vse več kot le lastnik centra za funkcionalno vadbo “Happy Gym” v Ljubljani. Je nekdanji profesionalni atlet, ki svoje izkušnje zelo uspešno predaja mlajšim generacijam. Najbolj pa je poznan kot idejni in trenerski vodja projekta Pospeši ritem, ki uči rekreativne tekače pravilne tehnike teka.

 dejan1Dejan, ne le, da ste trener številnih vrhunskih športnikov, tudi sami ste sicer bili uspešen atlet. Kako dojemate šport? Si predstavljate življenje brez teka?

Ne, življenja brez teka si nikakor ne predstavljam.  Treniram atlete in ne delam le z rekreativnimi športniki ter športniki drugih športov, saj vedno ko treniram moje “varovance”, z njimi tudi sam treniram. Verjetno nisem bil edini, ki je opazil napake v pristopu do dela z mladimi atleti, s tem mislim predvsem na skupine mladih tekačev, ki jih vse trenira le en trener. Ljudje smo si med seboj različni tako, da si dva na svetu nista enaka. Atleti pa na treningu, ki poteka v skupini vsi dobijo isti plan dela. Posledično se kaže neučinkovitost in neuspešnost tekačev, saj brez upoštevanja individualnih značilnosti atleta, skorajda nima smisla trenirati. Zato moj pristop v prvi vrsti pomeni za atleta opravljanje testov, ugotavljanje simetrije telesa, saj je preventiva v tem športu najpomembnejša.

Kot licensiran NCSF trener sodelujete s številnimi športniki. Kdo vse je treniral pod vašim vodstvom?

Če pričnem pri mlajših nogometnih reprezentantih je pri meni treniral Dejan Krljanovič, ki danes igra na Poljskem, Matej Rapnik, Denis Popovič… To so fantje, ki so zelo uspešni nogometaši, ki razumejo svoje telo in ga tudi znajo poslušati. Postavili smo dobre osnove, ki jih sedaj sami le še nadgrajujejo in se seveda še vedno obrnejo po kakšen nasvet, ki jih ga z veseljem tudi dam. Ni namreč vse v denarju, športniki rabijo tudi ogromno pozornosti.

dejan4

Kakšno vlogo po vašem mnenju v vrhunskem športu igra prehrana?

Uf, prehrana je zelo pomembna, upam, da ne pretiravam, vendar po mojem mnenju bi lahko rekel blizu 70% ali celo več. Še posebej ko delam z zdravniki, ki opravijo teste na atletih, je zelo razvidna individualnost metabolnega sistema vsakega posameznika. Nekdo rabi več maščob, drugi več OH, da ne govorim o pripravi posameznih živil. Za tem stoji prava znanost, ki pa je zelo pomembna za končni uspeh športnika.

Kot vodja trenerske ekipe Pospeši ritem zelo uspešno vodite projekt, ki ozavešča tekače o pravilni tehniki teka. Zakaj ravno tehnika teka mnogokrat botruje poškodbam tekačev?

Menim, da je največja napaka tek po petah, saj so sile na sklep enostavno prevelike. Če najprej na tla udari peta potem vse sile potujejo od pete proti kolenu nato proti medenici in ledvenemu delu. To se sprva ne sliši tako hudo, vendar ko pomislimo koliko korakov naredijo tekači, govorimo o pritiskih velikih razsežnosti. Dodatno problem nastane ob dejstvu, da se pri teku pritisk naše telesne teže lahko tudi potroji. Napaka je tudi rotacija kolena pri preveliki pronaciji. Če tekač pristane na peti, potem se noga vedno postavi v pronacijo in nepravilen tek je tako neizbežen.

dejan2

Kako ste prišli na idejo o projektu Pospeši ritem?

V Sloveniji je nastala evforija okoli raznih maratonov in drugih organiziranih tekov. Ko gledam tekače na teh tekih ugotavljam pri večini, da tečejo z napačno tehniko. Tako kot nogometaš brez dobre tehnike praktično ne obstaja, se nekaj podobnega kaže tudi v atletiki. Posledice seveda nemalokrat rezultirajo v nastalih poškodbah športnikov. Ko mi je Coca-Cola ponudila priložnost, da sestavim program za projekt Pospeši ritem, sem to idejo, da naučimo ljudi pravilne tehnike teka, sprejel z odprtimi rokami. Najbolj pomembno mi je bilo, da so z mano v ekipi strokovnjaki, ki bodo vsak na svojem področju ta projekt zaokrožili v strokovno celoto. Imeli smo 20 atletskih trenerjev in nekaj zelo uspešnih atletov, ki so se pojavili na katerem od treningov in tako s tekači delili svoje izkušnje. Obiskal nas je Goran Dragič, ki je udeležencem povedal, zakaj je tako pomembna dobra kondicijska priprava in koliko delajo na tem v Ameriki. Projekt nadaljujemo s polno paro tudi v jesenskih mesecih.

dejan3

Naštejte 5 pripomočkov brez katerih si ne predstavljate svojega treninga?

Zelo enostavno:
koordinacijska lestev
stožci
obtežilni jopič
hitrostno padalo za moč
balance boardi …

Kot trener, ki želi napredovati, moraš poznati ogromno pripomočkov. Sčasoma se specializiraš za eno vrsto treniranja, h katerim spadajo tudi primerni pripomočki.

Dejan se pri treningih svojih varovancev redno poslužuje različnih SKLZ pripomočkov, ki jih odlikuje izjemna vzdržljivost in ciljna naravnanost k želeni vrsti treninga.

Intervju zapisala Špela Terglav