Posted on

Intervju z Lucijanom Cigaletom: »Citius, Altius, Fortius«

Luciano www.sportnaoprema.siKdo smo in kaj želimo sta zagotovo vprašanji, na kateri marsikdo s težavo odgovori. Življenje nas prehitro ali pa relativno pozno nauči, da smo najpomembnejši mi kot posamezniki, torej ne eksistenca izven nas, temveč kontinuiteta življenja znotraj našega bitja. Kontinuiteta povezovanja s pomočjo zunanjega je namreč tista, ki obogati notranjost sleherne človeške duše.

Mogočen olimpijski slogan »Citius, Altius, Fortius«, ki v prevodu pomeni »Hitreje, Višje, Močneje«, osebni in kondicijski trener Lucijan Cigale povezuje s seboj in svojim delom, hkrati pa opisuje tudi njegov pogled na življenje. Program moralne lepote, ki je zajet v teh treh besedah, daje trdne temelje v športu vseh dimenzij, kajti estetika obstaja tudi v športu in je resnično neoprijemljiva. Popolnoma enako velja tudi za fitnes, športno disciplino, brez katere Lucijanu, aktivnemu športniku in zagovorniku zdravega načina življenja, dan praktično ne mine.

Vaše znanje in izkušnje so dragoceno orodje, ki vam zagotovo pomaga, da svoje poslanstvo opravljate na vrhunski ravni. Kaj vam pomeni fitnes?

»Zavedam se raznolikosti življenja in niti slučajno ne želim kategorizirati nikogar. Vsi imamo možnost iz vsega, kar nam je ponujeno, potegniti najboljše in če obstaja osnovno zavedanje, da je nekdo dober v tem, kar počne, spodbujam misel, da iz tega razvije mojstrstvo. Fitnes mi pomeni veliko več, kot ga v osnovi razume človek. Gre za mentalno in fizično zdravje in s tem sposobnost opraviti najrazličnejše naloge bolje od povprečne zmožnosti. Telo je inteligentno in s pravilnim pristopom lahko iz sebe napravimo osebo pokončne drže ne le navzven, predvsem navznoter.«

Kot diplomant Fakultete za šport – smer Športno treniranje – Fitnes, Lucijan Cigale poseduje številne certifikate in licence, ki mu omogočajo kredibilnost in integracijo pridobljenih znanj v prakso. Je trener fitnesa Fitnes zveze Slovenije, kondicijski trener (Certified Strength and Conditioning Specialist) zveze NSCA (National Strength and Conditioning Association), učitelj alpskega smučanja I., učitelj teka na smučeh II. (Smučarska zveza Slovenije), učitelj plavanja (Plavalna zveza Slovenije), trener mladih – košarka (Košarkarska zveza Slovenije), trener C – nogomet (Nogometna zveza Slovenije), trener pripravnik – rokomet (Rokometna zveza Slovenije), vaditelj atletike (Atletska zveza Slovenije), vaditelj športne gimnastike (Gimnastična zveza Slovenije) in vaditelj odbojke (Odbojkarska zveza Slovenije).

Številne športne pridobitve nadgrajuje s teoretičnim kot tudi praktičnim znanjem, ki ga redno nabira doma in v tujini. Na ta način sebi in ljudem pomaga do uspeha in zdravega načina življenja.

Lucijan Cigale Luciano www.sportnaoprema.siVaša strast je biti aktiven kjerkoli, kadarkoli. Ostati realen v doseganju ciljev pa je druga plat, ki jo je potrebno imeti pred očmi, ko imate opravka z ljudmi. Kako se soočate z njihovimi željami in kakšno načelo vas vodi, da vam ljudje sledijo?

»Res je, že kot otrok sem oboževal dinamiko, preizkušal sem svoje fizične sposobnosti skoraj povsod, kjer je bila možnost. Moje življenje je bilo polno različnih doživljajev, kot pri vsakem pa so tudi na meni določeni pustili globok vtis. Zaradi njih sem danes to, kar sem. Nenehno se trudim izboljševati kajti naučil sem se, da je konstantna rast moj največji izziv, zaradi katerega rastem kot oseba, bitje, ki je veliko več od fizičnega. Logična posledica je seveda ta, da ljudje, ki pridejo z menoj v stik, čutijo zaupljivost in motivacijo. To sta seveda dve najpomembnejši vrednoti, ki ju ljudje potrebujejo za uresničitev lastnega cilja, ko se odločijo za spremembo. Stalnost nas slej ko prej spravi do točke, ko si želimo nekaj spremeniti. In če staro zamenjamo z novim, lahko stalnost še vedno ostane to kar je, vendar pod drugačnimi pogoji, takimi, ki dajejo pozitiven rezultat.

Stranka je tista, ki pove kaj potrebuje in po opredelitvi realnih ciljev pričnem s trenažnim procesom. Uvodnemu testiranju sledi prva faza treninga, namenjena prilagoditvi organizma na trening, tej pa sledijo druge faze, ki pa so odvisne od zastavljenih ciljev pri posamezni stranki. Na posameznih treningih ne gre brez uvodnega dela s splošnim in specifičnim ogrevanjem, glavnega dela in zaključnega dela vadbene enote. S konstantnim spremljanjem rezultatov, analizo in prilagajanjem počasi dosegamo zastavljen cilj. Brez discipline nima smisla delovati, kajti le tako dvigujemo nivo na višjo raven. Po načelu »manj je več« po katerem delujem, pred kvantiteto v ospredje dajem kvaliteto. Včasih se zgodi, da ljudje s težavo komunicirajo o težavah. Moja največja nagrada je zadovoljna stranka in če dosežem, da se mi odpre in zaupa, se lahko še toliko bolj in hitreje približamo zadanemu.«

Drugačnost je vrednota, ki nas danes loči od povprečja. Z njeno pomočjo stopimo v ospredje in opozorimo nase. Z njo povemo, da smo vredni, zaslužni najboljšega in še kako pomembno je, da izstopamo zato, ker zaupamo vase in v svoje sposobnosti. Lucijan Cigale dobro ve, kaj pomeni verjeti v svoje moči in variabilnost lastnega dela zavzeto prilagaja strankam. Na željo stranke izvaja treninge v naravi ali pa jih celo obišče na domu kajti pomembno je, da se stranka počuti dobro in varno v okolju, kjer trening poteka. Z usmerjanjem na pravo pot jim pomaga, da se spremenijo zaradi sebe, ne drugih. Lastnih meja ne presega zato sodeluje z različnimi strokovnjaki – nutricisti, psihologi, fizioterapevti in zdravniki.

Lucijan Cigale www.sportnaoprema.siPogum, vnema, vztrajnost in še bi lahko naštevali, so vrednote, ki vas spremljajo na vaši poti in veseli smo, da z njimi podpirate ostale. Zagotovo si vsi želimo, da nas človek takšnih razsežnosti preseneti v prihodnosti. Nam lahko zaupate vašo vizijo v delu, ki ga opravljate?

»Moja želja je postati vodilni strokovnjak na področju fitnesa na območju Celja in širše okolice. Nagibam se k doktoratu smeri kineziologije – vede o gibanju človeka z njegovo lastno voljo, še naprej pa se bom redno usposabljal, zaradi še večje želje po pridobivanju izkušenj pa ni izključujoče tudi delo v tujini. Prepričan sem, da lahko dam še mnogo več kot dajem trenutno in vesel bom, če bom znanje še naprej delil z vami.«

Lucijan Cigale je na podlagi vzdevka, ki ga spremlja že vrsto let – LUCIANO, strnil svoje storitve pod blagovno znamko z enakim imenom. Je samostojni podjetnik, večino svojega dela s strankami opravi v Fitnes centru Revolution v Celju, v kratkem pa bo v njemu ljubše individualne treninge in v delo z manjšimi skupinami uvedel novosti in sicer SKLZ pripomočke, s katerimi želi popestriti treninge in učinkovitost vaj še povečati.

Če torej hrepenite po spremembi, je vse kar potrebujete, odločitev in volja. Uspeh namreč ne pride sam od sebe.

Več o osebnem trenerstvu Lucijana Cigaleta si lahko ogledate na spletni strani: http://www.luciano.si/

Lucijan Cigale www.sportnaoprema.si

 

 

Intervju zapisala: Alenka Zapušek