Posted on

Katero kardio napravo izbrati za vadbo doma?

kardio naprave

Izbor kardio naprave za dom je lahko težka odločitev, zato si je smiselno pred nakupom odgovoriti na par vprašanj.

Kardio naprave izbirate glede na:

– zdravstveno stanje / vitalnosti sklepov

– višina in teža uporabnika

– naravo in tip rekreacije

– prostor v stanovanju / hiši

– vaš proračun za nakup kardio naprave

Kardio fitnes naprave izberite glede na naravo vaše rekreacije. V kolikor ste poleti veliko na kolesu, predlagamo, da si kupite sobno kolo. Če ste na cesti na dirkalnem kolesu ali t.i. “specialki” si izbirate spinner sobno kolo, v primeru, da ste v naravi na touring ali gorskem kolesu, potem je izbira sobnega kolesa vezana na bolj pokončna kolesa z ravno držo hrbtenice oziroma vzamete spiner dirkalno kolo v kolikor želite raznolikost treninga.

V kolikor ste ljubitelj-ica hoje ali teka, je smiselno razmisliti o nakupu eliptika, steperja ali tekalne steze.

NAKUP FITNES KARDIO NAPRAVE SOBNO KOLO

Kardio naprave izbirate glede na naravo vaše rekreacije. V kolikor ste poleti veliko na kolesu, predlagamo, da si kupite sobno kolo. Če ste na cesti na dirkalnem kolesu ali t.i. “specialki” si izbirate spinner sobno kolo, v primeru, da ste v naravi na touring ali gorskem kolesu, potem je izbira sobnega kolesa vezana na bolj pokončna kolesa z ravno držo hrbtenice oziroma vzamete spiner dirkalno kolo v kolikor želite raznolikost treninga.

Ponudba sobnih koles je dostopna na povezavi.

Katero sobno kolo je zame, če merim nad 183 cm?

Pri nakupu sobnega kolesa je najbolj pomemben podatek vaša višina. V kolikor ste visoki do 183 cm je vsako kolo iz naše ponudbe za vas primerno. V kolikor ste višji, pa se ta ponudba zmanjša. Od spinner dirkalnih koles so primerna kolesa za vas BH Stratos, BH Spada, BH Spada Racing, Toorx SRX 3500 in Keiser M3i. Na takih modelih sobnih koles trenirajo tudi košarkaši.

Če izbirate pokončno sobno kolo pa so primerna kolesa za višje posameznike od 183 cm BRX 300 Ergo, BRX 3000, BRX 9000.

V kolikor ste ljubitelj-ica hoje ali teka, je smiselno razmisliti o nakupu eliptika, steperja ali tekalne steze.

NAKUP FITNES NAPRAVE ELIPTIK

Na eliptiku si lahko nastavljate dolžino koraka in izbirate med eliptiki ki omogočajo hojo, tek ali tek na smučeh. Lahko izbirate med eliptiki Kettler, Nordictrack, Toorx in Proform. Eliptik ali eliptični trenažer je edinstvena naprava, ki združuje in povezuje celotno kinetično verigo oziroma mišice celotnega telesa. Pri izbiri eliptika je pomembno da izberete takšnega, ki je dovolj močan za vašo težo in dovolj velik in primeren vaši postavi.

Kako vpliva teža na izbiro eliptika?

Naš predlog je, da zaradi dolžine poveznih sklopov eliptika vedno izberete takšnega, ki ima vsaj 20 kg višjo maximalno obremenitev od vaše telesne teže. Pred nakupom eliptika bodite pozorni na velikost naprave, saj vodila večkrat potujejo dlje od prednjega krmila oz osi krmila, torej je potrebno več prostora okoli same naprave. Naj vas podatek, da je eliptik zložljiv ne zavede, saj je podatek dolžine v uporabi tudi pomemben.

Eliptik je odlična naprava, saj telo ni v prisiljeni drži in je obremenitev na sklepe majhna. Poleg tega velik dela obremenitve odnese delo rok, ki razbremeni mišice nog. Seveda je možen trening tudi brez uporabe rok, v tem primeru je trening za noge bolj naporen, z rokami pa se držite srednje konzole krmila v kolikor jo eliptik ima. Če kupujete eliptik za višje obremenitve morate biti pozorni, da ima eliptik srednjo konzolo krmila, prav tako mora imeti višji vztrajnik, vsaj 16kg.

Ponudbo eliptikov si lahko ogledate na povezavi.

Pri nakupu katerekoli kardio naprave kot tudi eliptika je pomembno, da se zavedate, da kupujete napravo za celotno gospodinjstvo. Tukaj je zelo pomembno, da napravo izbirate za najtežjega in najvišjega uporabnika. Temu primerno morate izbrati moč vztrajnika (Pozor: Nordictrack eliptiki imajo močnejši magnet in nižji vztrajnik, skupen upor pa je enak) in nosilnost. Ker je izbor kar težek, predlagamo, da me pokličete za brezplačen nasvet na 041 676 094, Žan.

Izbor eliptika je vezan tudi na vaš prostor v sobi, višino stropa, željo po interaktivnosti – aplikacije, vztrajnik spredaj – zadaj, kombinirana naprava steper – eliptik oziroma ostale karakteristike, ki označujejo uporabnost naprave.

NAKUP FITNES NAPRAVE TEKALNA STEZA


Pri nakupu tekalne steze je prvo vprašanje vezano na vaš prostor. Imate dovolj prostora za tekalno stezo? Najbolj pomembno je, da je za tekalno stezo vsaj 1m prostora, temu pravimo izletna površina, ki služi varnosti tekača.

Drugo vprašanje je vezano na cilj treninga, saj ni cilj kupiti tekalno stezo z najmočnejšim 9 konjskim AC motorjem, ki tehta več kot 200kg (TRX 9500 Evo Toorx) in jo uporabljati za hojo pri 5 km/h. Cilj je kupiti pravšnjo tekalno stezo primerno vašemu namenu uporabe.

Zato vam podajamo nekaj podatkov o moči motorja in izbiri glede na zahtevnost uporabe na spodnji povezavi.

Kako vpliva višina na izbiro tekalne steze?

Pri izbiri traku tekalne steze je pomebno, da izbirate dovolj dolg in širok trak glede na vašo višino. Za uporabnike do 175 cm višine je dovolj širok trak 48cm in dolg 140cm, ki se začne z modelom Trx Toorx Voyager. Za uporabnike od 175 do 190 cm višine je priporočljiv trak 51 – 53 cm in dolžina 148 cm ali več, začenši z modelom Trx Toorx Touring.

Za uporabnike nad 190 cm je priporočljiva širina 53 in več cm ter dolžina nad 1480 cm. Ker so višji posamezniki navadno tudi težji je pogojen izbor motorja AC, steza omenjenimi karakteristikami pa je model Trx 100 znamke Toorx.

4. Pri izboru tekalne steze je zanimiv podatek tudi aplikativna stran uporabnosti in sicer lahko izbirate med aplikacijami Kinomap in iFit, ki vašo stezo naredita interaktivno, to pomeni da ko teče trener na videu navkreber, se vaša steza dviguje in obratno. Hkrati se povečuje tudi hitrost oziroma tempo teka.

Najbolj zanimivi modeli stez z iFit aplikacijo so Nordictrack modeli in sicer 1750, 2450, 2950, x22i in x32i. Zadnja dva sta modela z 40% naklonom, pri katerih pa mora biti strop v sobi dovolj visok. Oznaka 22 in 32 so oznaki velikosti ekrana preko katerega spremljate trening.

NAKUP FITNES KARDIO NAPRAVE VESLAČ

V kolikor ste ljubitelj vodnih športov je prava izbira za vas veslaška naprava ali veslač. Lahko izbirate med uporom na zrak, vodo, magnet ali kombinacijo zrak in magnetni upor. Pri nakupu veslaške naprave je pomembno, da izbirate tip upora glede na vaš cilj treninga.

V kolikor želite občutek podoben veslanju na vodi izbirajte med vodnimi in zračnimi veslači. Veslači na vodni upor so posebnost, saj ob vadbi vidite in slišite kako lopute odrivajo vodo, kar vam predstavlja oviro zaradi katere vaša forma raste. V ponudbi imamo vodne veslače znemke Toorx in sicer modela Rower Sea in Rower Sea Compact.

Posebnost zračnih veslačev je, da so namenjeni visoko intenzivnim treningom, tako imenovanim HIIT treningom. Med vsemi tipi veslačev so prav veslači na zračni upor najbolj vzdržljivi za resen trening. V kolikor iščete veslača za domačo uporabo in niste višji od 195 cm je prava izbira Nordictrackov RX800, ki ga dobite po odlični ceni. Veslač je zložljiv in zelo praktičen, saj ima velik približan ekran in možnost nastavitev obremenitve vadbe.

Kako vpliva višina na izbiro veslača?

Za tiste, ki ste višji od 195 cm in težji od 120 kg oziroma za vse, ki prisegate na visoko intenzivno vadbo sta tu odlična dva modela veslačev na zračni upor in sicer Concept model D in Toorx RWX Air Cross, ki sta si po zasnovi in strukturi zelo podobna (oba sta zložljiva, oba imata verigo, oba imate približan ekran, oba imata nastavitev jakosti po stopnjah), razlikujeta se le po podatku prevožene razdalje, saj veslač Concept kaže vsak prevožen meter medtem ko Toorx kaže vsakih 500 metrov. Veslač Toorx ima garancijo in servis na domu, Concept D za razliko nima zagotovljenega servisa na domu.

Pravi posebnež med veslači je Assault Rower Elite, ki je najmočnejši veslač v konkurenci in nima nastavitev jakosti upora, saj je namenjen tistim, ki so navajeni trenirati pod maksimalnim uporom in želijo kar največ od treninga.

Inercija pri potegu veslačev na magnetni upor je ves čas enaka. Ti so bolj namenjeni pridobivanju moči kot zračni oziroma Air Rowerji. Ponudba veslačev na magnetni upor je v rangu od 300 do 800 eur, kar govori, da so ti veslači namenjeni rekreativni in visokorekreativni uporabi. Prednost veslačev na magnetni upor je v indukcijski zavori na magnet, ki omogoča, da se lahko ti veslači povezujejo z aplikacijami, ki popestrijo vaš trening. Govorimo o modelu Nordictrack RW 900, kombiniranem veslaču.

Če se težko odločite kateri upor izbrati, lahko vzamete kombinirane veslače na zrak in magnetni upor, ki jih ponujata Nordictrack z modelom RW900 in Toorx z modelom RWX 700.

V kolikor ste ljubitelj smučanja bo prava izbira za vas Skierg, simulator teka na smučeh. Lahko izbirate med znamkami Concept in Toorx. Obe znamki zagotavljata kvaliteto in sta namenjeni profesionalni uporabi. Če želite napravo Skierg namestiti sredi prostora in ne na steno ali steber, morate dokupiti še stojalo. Cenejša izbira kompleta je Toorx, nekoliko dražja pa Concept, kjer nekaj več odštejete na račun priznane znamke. Oba imata 2 leti garancije, le Toorx pa ima zagotovoljen servis na domu oziroma lokaciji uporabe.

Pravi endem je veslač in skierg znamke Impulse, ki združuje veslanje in tek na smučeh.