Poškodba je eden izmed največjih strahov vsakega športnika. V današnjem svetu je tehnologija v medicini povzročila pravo revolucijo, saj se je čas okrevanja po sanirani poškodbi občutno zmanjšal. Pa vendar strah pred poškodbo še vedno obstaja, zato se pojavi vprašanje, kako le-to preprečiti?

V dobi modernega športa je nekaj vsakdanjega, da se športnik ogreje in po končanem treningu raztegne na masažnem valju, ki je takorekoč obvezni pripomoček v vsaki športni disciplini. Pa vendar le malo ljudi pozna filozofijo, ki jo v sebi nosi masažni valj. V tem prispevku razbijamo mite in ozaveščamo pravilno uporabo “foam rollerja” – najboljšega pripomočka za preventivo pred poškodbami.

roler5

KAJ JE MASAŽNI VALJ?

Da lahko dodobra predstavimo uporabnost masažnih valjev, se moramo najprej vprašati, kaj ta sploh je? Do nedavnega je pogovor o masažnih valjih bila zelo redka tema pogovora v vrhunskem športu, saj se kot pripomoček skorajda ni uporabljal.

roler4

Masažni valj s svojimi značilnostmi dopolnjuje delo strokovnjakov z več področij. Fizioterapevti, športni maserji in osteopati se pri regeneraciji mišičnih skupin naenkrat osredotočajo le na določeno vrsto tkiv in s pomočjo masažnega valja dosežejo ti. “self myofascial release (SMR)”, kar pomeni, da masaža doseže najgloblje skupine mišičnih tkiv.

RAZLIČNE VRSTE MASAŽNIH VALJEV – KATERI JE PRAVI ZAME?

Seveda se tudi na področju masažnih valjev pojavljajo različne variacije. Valji iz pene; valji s trdim obročem; valji z izrastki različnih oblik in še bi lahko naštevali. Pomembno dejstvo, ki se ga moramo držati pri uporabi masažnega valja, je vezano na vsakega posameznika in njegovo telesno pripravljenost ter bolečinski prag.

roler3

SKLZ masažni valji

Valji se razlikujejo tudi po uporabnosti. Valji iz pene po intenzivni uporabi hitreje izgubijo obliko valja in s tem se zmanjšuje tudi funkcionalnost. Za razliko od teh se pri vzdržljivosti mnogo bolje odnesejo valji s trdim obročem. Zaradi zagotovljene nespremenjene oblike valja to športniku omogoča intenzivnejšo masažo mišičnih tkiv. Med najagresivnejše masažne valje se uvrščajo tisti z različnimi izrastki, kar pomeni, da valj doseže tudi tista tkiva, ki so najgloblje.

KAKO UPORABLJATI MASAŽNI VALJ?

Navodila za najučinkovitejšo uporamomasažnega valja smo strnili v štiri ključne točke:

1. Najprej povaljaj celotno dolžino mišice (8-10x).

roler7
2. Vrni se na mehkejše mišične predele in vzdržuj pritisk.
3. Dihanje naj bo globoko, skušaj se čimbolj sprostiti (to vzdržuj 30-45 sekund).

roler8
4. Ko mehkejši mišični predeli nekoliko zatrdijo, nadaljuj na drugih mišičah.

NEKAJ POMEMBNIH NASVETOV PRI UPORABI MASAŽNEGA VALJA:

> Pri masaži z s pomočjo valja je najpomembnejša sproščenost s počasnimi gibi.

> Cilj valja je sprostiti napetost v mišicah in povečati fleksibilnost.

roler5> Določeni mišični predeli so lahko pri valjanju zelo boleči. Pomembno je, da bolečina izgine, saj to pomeni uspešno mišično regeneracijo.