Tudi vi vsak večer nestrpno pričakujete oddajo The Biggest Loser Slovenija? Če da, potem zagotovo poznate Jana Kovačiča, trenerja, ki poleg Nataše Gorenc skrbi za pripravljenost tekmovalcev. Jan je za naš portal spregovoril o podrobnostih iz zakulisja oddaje, med drugim tudi o tem, kako kljub prenatranem urniku skrbi še za svojo brezhibno pripravljenost. 
 

Jan, kot izjemno uspešen osebni trener deluješ že mnogo let. Nedavno pa ti je bila dana čast, da svoje sposobnosti dokažeš celi Sloveniji. 
Kako tvoja vloga glavnega trenerja v resničnostnem šovu The Biggest Loser vpliva na tvojo kariero osebnega trenerja?

Jan: The Biggest Loser Slovenija mi že od samega začetka pomeni karierni izziv, saj vedno iščem preizkušnje, ki me prisilijo, da stopim iz cone udobja in se tako izpopolnjujem. Nikoli poprej nisem še delal z ljudmi, ki so tako prekomerno težki, še posebej pa ne v skupini. To je bil zame zares velik izziv, še posebej zato, ker sem vedel, da lahko s tem tudi pokažem, kakšen je dober način dela. Zavedam se tudi, da lahko na takšen način, pripomorem k boljši informiranosti ljudi o zdravem načinu življenja, saj v današnjem svetu velja poplava informacij, ki pa nam v pravilni kombinaciji ne koristijo kaj dosti. Seveda pa z dokazano strokovnostjo želim pridobiti tudi zaupanje ljudi, ki jim bom lahko pomagal tudi v obliki delavnic zdravega hujšanja, ki jih želim voditi v bodoče.

Kako se spominjaš prvih trenutkov srečanja s tekmovalci?

Jan: Prvi stik s tekmovalci sem dobil že na avdicijah, ko je vsak izmed njih povedal svojo zgodbo. Šele takrat sem se zavedal, kako travmatične izkušnje imajo nekateri, saj so bili pripravljeni pustiti službo zavoljo participacije v šovu. Takrat sem se tudi zavedal izjemne odgovornosti, ki jo nosim kot njihov trener, zato zares dajem vse od sebe, da dosegajo zastavljene cilje.

Si si pred začetkom šova zastavil smernice, ki ti pomagajo pri koordiniranju svojih varovancev v šovu? Če da, se te razlikujejo od tvojih dosedanjih strategij, ki jih uporabljaš kot osebni trener?
 
Jan: Dejstvo je, da se vsak teden poslovi en tekmovalec. Zato je moja glavna strategija, da jim skušam v čimkrajšem času posredovati čim več znanja. Želim jim priučiti zdrav življenjski slog, ki ga bodo nadaljevali tudi po končanem šovu. To se mi zdi izjemno pomembno, saj jih tako motiviram k večji organiziranosti, ki jim bo pomagala vzdrževati težo tudi kasneje.

 
Kako izgleda povprečen dan, ko se preleviš v trenerja šova The Biggest Loser Slovenija?

Jan: Ob 6.00 ponavadi začnem dan z zdravim zajtrkom, nato se odpravim do fitnesa, kjer imam dve ali tri ure treningov. Nato se odpravim do svojih varovancev v hišo The Biggest Loser, kjer se z njimi ukvarjam z dnevnimi izzivi. Nato se ponovno odpravim v fitnes, kjer me čakajo moje redne obveznosti. Vmes je še čas za kakšen zdrav obrok, nato pa je že čas za večerno druženje s tekmovalci. Skratka vsak dan je pester.

 
Kako pa ob tako napetem urniku ti ohranjaš kondicijo?

Jan: Na srečo je mnogo mojim strankam všeč, če kakšen trening opravim z njimi, tako da najdem čas tudi zase in za ohranjanje svoje kondicije.

 
Kako pa se spopadaš z duševnimi preprekami tekmovalcev?

Jan: Motivacija je ključnega pomena za doseganje kakršnih koli izzivov v življenju. Zato najprej najdem vzrok, ki jih najbolj motivira, in jih nato konstantno spominjam nanj. Do danes se je to izkazalo za najbolj produktiven način, prednost pa je zagotovo tudi v tem, da so vsi v moji skupini tudi zelo dobro fokusirani na svoj cilj, kar moje delo kar nekoliko olajša. Vedno pa spodbujam timsko vzdušje, ker se zavedam, da je ekipa močnejša od posameznika.

Kateri trenutek bi do sedaj ozačil za najbolj čustvenega?

Jan: Najbolj me je zadela nesreča tekmovalke, ki je sicer bila že izločena, nato pa smo ji dali priložnost, da če v treh tednih izgubi 8 kilogramov, lahko nadaljuje tekmovanje kot enakovredna članica ekipe. Po prihodu domov pa si je zlomila nogo in seveda se je za nekaj časa morala posloviti od vadbe. Takrat me je res zabolelo pri srcu. Razmišljal sem, kako bi bilo, če bi ostala v šovu … Sicer pa se mi je v srce zapisalo tudi veliko trenutkov sreče, presenečenja ob pogledu na tehtnico in spremljujočega veselja. Na koncu vidiš, kako lahko nekaj kilogramov človeku popolnoma spremeni življenje. In takrat vem, da sem se pravilno odločil, ko sem privolil v sodelovanje v šovu.

Kaj bi izpostavil kot največjo lastnost za uspeh na The Biggest Loser Slovenija?

Jan: Vztrajnost. In seveda, da verjamejo vase. Včasih že nekaj dni ali en teden lahko naredi takšno spremembo, da se lahko na koncu vse spremeni. Seveda je dosti odvisno tudi od posameznikovih fizičnih lastnosti, vendar je na koncu zmaga tisti, ki vztraja.

Bi morda želel sporočiti kaj še bralcem, ki razmišljajo o prijavi v naslednjo sezono šova?

Jan: Seveda, “Prijavite se brez pomislekov!”. To je resnično neverjetna izkušnja, ki je še moje življenje obrnila na glavo – v dobrem smislu seveda. Takšne priložnosti niso vsakdanje, zato jih ne gre zamuditi!

Oprema, ki jo Jan Kovačič koristi v šovu The Biggest Loser:

Agility Trainer Pro
Core Wheels

Intervju zapisala: Špela Terglav