Posted on

PLANTARNI FASCIITIS

Plantarni fasciitis je posledica degenerativnih in vnetnih sprememb na izvoru plantarne fascije.  Plantarna fascija, je večplastno vezivno tkivo, ki se razteza od petnice do sprednjega dela stopala. Plantarni fasciitis se opisuje kot bolečina na spodnjem delu petnice, ki nastane zaradi prekomerne obremenitve same fascije. Bolečina se običajno pojavi zjutraj ob prvih korakih, po daljši neaktivnosti ali dolgotrajni obremenitvi stopala.

Vzroki

Natančen vzrok plantarnega fasciitisa ni povsem znan, vendar obstaja več dejavnikov, ki lahko pripomorejo k njegovemu razvoju. Med pogostimi vzroki so:

 • Pretirano obremenjevanje stopala: Pogosto dolgotrajno stanje ali hoja na trdih površinah lahko povzroči prekomerno napetost in draženje plantarne fascije.
 • Debelost: Prekomerna telesna teža lahko poveča obremenitev stopal.
 • Napačna obutev: Nošenje neudobnih čevljev, z neustrezno podporo stopala, lahko povzroči neravnovesje in posledično vnetje plantarne fascije. 
 • Osebe s ploskim ali visokim stopalom.
 • Tekači.
 • Osebe, ki prekomerno sedijo.

Simptomi

Najpogostejši simptom plantarnega fasciitisa je ostra bolečina v peti ali podplatu stopala. Ta bolečina je običajno najizrazitejša zjutraj, ko vstanemo iz postelje ali po daljšem obdobju mirovanja. Lahko se pojavi tudi po intenzivni aktivnosti ali dolgotrajni stoji. Poleg bolečine se lahko pojavijo tudi oteklina, rdečina in omejena gibljivost stopala.

Zdravljenje

Zdravljenje plantarnega fasciitisa je običajno konzervativno in se osredotoča na zmanjšanje bolečine, ter krepitev in raztezanje plantarne fascije. Nekatere učinkovite metode zdravljenja vključujejo:

Masaža z ledom: Nanašanje ledu na prizadeti predel za zmanjšanje vnetja in lajšanje bolečine.

Nošenje pravilne obutve: Izbor čevljev z dobrim blaženjem in podporo stopalnih lokov, še posebej med fizično aktivnostjo.

Vložki in ortoze: Uporaba vložkov ali ortoz za podporo stopalnih lokov.

Fizioterapija: Svetovanje s fizioterapevtom za izvajanje protibolečinskih terapij, posebnih tehnik raztezanja in krepitev stopalnih mišic. 

Spodaj so prikazane enostavne vaje, ki bodo zmanjšale napetost v mečnih mišicah in plantrani fasciji. Za maksimalen učinek vaje izvajajte počasi in pravilno. Vse vaje izvajajte bosi in na trdi podlagi.

Masaža stopala z žogico (3x30s do 1 min)

S trdo žogico si počasi masirajte stopalo.

Raztezne vaje

 • Razteg mečnih mišic ob steni ali stopnici (3x30s do 1min)

Postavite se ob steno ali stopnico in iztegnete prste na nogi, kot je prikazano na sliki. Z boki se rahlo nagnite naprej, da začutite razteg v mečnih mišicah in zadržite položaj.

 • Razteg plantarne fascije (3x30s do 1min)

Pod kolena podstavite brisačo ali blazino in pokleknite na kolena. Iztegnite prste na nogi in se počasi usedite nazaj na pete. Počasi se vrnite v začetni položaj.

Vaje za krepitev

 • Plantarna fleksija (potisk stopala od sebe) z elastiko (3×20 ponovitev) 

Leže na hrbtu pod Ahilovo tetivo postavite valček. Elastiko zavežite na konec stopala in jo potiskajte od sebe.

 • Nagi naprej ob steni (položaj zadržite 5s in ponovite 3×10-15)

Postavite se pred steno in stojte na obeh nogah. S celim telesom se počasi nagnite naprej. Kolena so ves čas iztegnjena. Ko se nagnete dovolj naprej boste s prsti na nogah zadržali položaj 5 sekund in se nato vrnili nazaj v začetni položaj.

Postavite se pred steno in stojte na eni nogi, z drugo pa se samo rahlo opirajte ob podlago. S celim telesom se počasi nagnite naprej. Kolena so ves čas iztegnjena. Ko se nagnete dovolj naprej boste s prsti na nogah zadržali položaj 5 sekund in se nato vrnili nazaj v začetni položaj.

Postavite se pred steno in stojte na eni nogi. S celim telesom se počasi nagnite naprej. Kolena so ves čas iztegnjena. Ko se nagnete dovolj naprej boste s prsti na nogah zadržali položaj 5 sekund in se nato vrnili nazaj v začetni položaj.

 • Grabljenje brisače (3×10-15 ponovitev) 

Sedite na stolu in pod stopalo položite brisačo. S prsti na nogi počasi grabite brisačo. 

Čeprav je večina primerov plantarnega fasciitisa mogoče uspešno zdraviti s konzervativnimi ukrepi, v nekaterih primerih lahko zdravnik predlaga injekcijsko terapijo ali v redkih primerih celo kirurški poseg, če bolečina ne popusti.

Oprema potrebna za izvedbo

Literatura

Cinar, E., Saxena, S., Akkurt, H. E., & Uygur, F. (2020). Extracorporeal shockwave therapy in the management of plantar fasciitis: A randomized controlled trial. Foot, 44. https://doi.org/10.1016/j.foot.2020.101679 

Digiovanni, B. F., Nawoczenski, D. A., Malay, D. P., Graci, P. A., Williams, T. T., Wilding, G. E., & Baumhauer, J. F. (2006). Plantar Fascia-Specific Stretching Exercise Improves Outcomes in Patients with Chronic Plantar Fasciitis. The Journal of Bone & Joint Surgery, 88(8), 1775–1781. https://doi.org/10.2106/jbjs.e.01281 

Luffy, L., Grosel, J., Thomas, R., & So, E. (2018). Plantar fasciitis : A review of treatments. Journal of the American Academy of Physician Assistants, 31(1), 20–24. https://journals.lww.com/jaapa/Fulltext/2018/01000/Plantar_fasciitis__A_review_of_treatments.4.aspx 

Rathleff, M. S., Mølgaard, C. M., Fredberg, U., Kaalund, S., Andersen, K. B., Jensen, T. T., … Olesen, J. L. (2015). High-load strength training improves outcome in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled trial with 12-month follow-up. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, 25(3), e292–e300. https://doi.org/10.1111/sms.12313 

Ryan, M., Hartwell, J., Fraser, S., Newsham-West, R., & Taunton, J. (2014). Comparison of a physiotherapy program versus dexamethasone injections for plantar fasciopathy in prolonged standing workers: A randomized clinical trial. Clinical Journal of Sport Medicine, 24(3), 211–217. https://doi.org/10.1097/JSM.0000000000000021

Uğurlar, M., Sönmez, M. M., Uğurlar, Ö. Y., Adıyeke, L., Yıldırım, H., & Eren, O. T. (2018). Effectiveness of Four Different Treatment Modalities in the Treatment of Chronic Plantar Fasciitis During a 36-Month Follow-Up Period: A Randomized Controlled Trial. Journal of Foot and Ankle Surgery, 57(5), 913–918. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2018.03.017

Članek je pripravil Maj Popelar