Posted on

Masaža miofascialnih prožilnih točk – od bolečin do zmag

Uvod

Ne glede na to, ali se ukvarjate s športom ali ne, ste verjetno kdaj občutili, da so vaše mišice napete. Kot, da bi bile zavozlane, ter da obstajajo deli vašega telesa, ki so preprosto “zataknjeni”. Niste edini. Miofascialne prožilne točke, znane tudi kot mišični vozli, so pogosta težava, ki lahko prizadene vsakogar. Ne glede na starost ali telesno pripravljenost. Kaj pravzaprav sploh so miofascialne prožilne točke, kaj je masaža miofascialnih prožilnih točk in kako jih lahko zdravimo?

Tukaj nastopi masaža miofascialnih prožilnih točk, v angleškem jeziku znana tudi kot “trigger pointmasaža. Gre za specializirano obliko terapije, zasnovane za ciljanje in “razdiranje” prožilnih točk. Z uporabo pritiska na določena območja telesa, masaža miofascialnih prožilnih točk pomaga sprostiti napete mišice, izboljšati obseg gibanja in zmanjšati bolečine.

Podrobneje si bomo torej ogledali to vrsto masaže, vključno s tem, kaj je, kako deluje in kako jo lahko vključite v svojo športno rutino ali tehnike samozdravljenja. Morda ste maser, ki si želi poglobiti svoje znanje, ali pa posameznik, ki želi izboljšati zdravje mišic, v nadaljevanju boste našli marsikateri odgovor.

Kaj točno so miofascialne prožilne točke

Predstavljajte si, da je v vašem čevlju majhen kamenček. Ta misel verjetno ni niti najmanj prijetna. Hoja s kamenčkom v čevljih bi vas najbrž bolela, s časom pa bi vaše stopalo celo začelo hromiti. To je povsem podobno, kot miofascialna prožilna točka v vaših mišicah.

Prožilne točke so kot drobni vozli, zatrdline ali “kamni” v mišicah, ki lahko povzročajo bolečino.To so mesta, kjer so se vaše mišice odločile, da bodo ostale napete in se ne bodo sprostile, podobno kot majhen kamenček utesnjuje čevelj in povzroča nelagodje.

Pogosta mesta nastanka miofascialnih prožilnih točk. Vir: swedishinstitute.edu

Miofascialne prožilne točke so torej hiperdražljive točke, ki jih najdemo v napetem pasu skeletnih mišic. Lahko povzročajo lokalno ali referenčno bolečino in pogosto spremljajo kronična mišično-skeletna obolenja. Izraz “prožilna točka” je v štiridesetih letih 20. stoletja skovala Dr. Janet Travell, ki je skupaj z Dr. Davidom Simonsom napisala temeljna besedila na to temo.

Dr. Travell je ločila dve vrsti prožilnih točk:

  • Aktivne prožilne točke: te povzročajo bolečino v mirovanju in pri uporabi mišice. Bolečina je običajno lokalizirana okoli prožilne točke, lahko pa se nanaša tudi na druge dele telesa.
  • Latentne prožilne točke: To so mirujoča (neaktivna) območja, ki lahko delujejo kot aktivne sprožilne točke. Povzročajo lahko mišično togost in zmanjšan obseg gibanja, vendar povzročajo bolečino le, če nanje neposredno pritiskamo.

Prožilne točke lahko nastanejo v kateri koli mišici v telesu in so običajno posledica mišične travme (na primer natega ali raztrganine). Pojavijo se lahko tudi zaradi slabe drže, pretirane uporabe mišice ali kadar je mišica dalj časa v istem položaju (na primer, kadar ves dan sedite za mizo).

Masažni valjčki Triggerpoint so odlična izbira za samomiofascialno masažo: Triggerpoint GRID 1.0 Foam Roller – Športna oprema (sportnaoprema.si)

Natančni mehanizmi za nastanek prožilnih točk niso povsem pojasnjeni. Domnevamo pa, da se pojavijo zaradi motenj v kontraktilnih komponentah mišice, kar povzroči lokalni krč ali krčenje.

Območje skrčenih mišičnih vlaken omeji pretok krvi, kar povzroči lokalno ishemijo (pomanjkanje kisika) in kopičenje presnovnih odpadkov. To lahko dodatno draži in preobčutljivost živčnih končičev, povzroča bolečino in nadaljnje krčenje mišic – začaran krog, ki se imenuje “presnovna kriza”.

Kako deluje masaža miofascialnih prožilnih točk

Masaža miofascialnih prožilnih točk je masaža, ki vključuje pritisk na določena področja telesa, kjer se nahajajo prožilne točke. Ta pritisk se lahko izvaja z različnimi tehnikami. S pomočjo masažnega olja, losjona ali kreme ga lahko enostavno izvajamo z rokami oziroma prsti, uporabimo pa lahko tudi za ta namen razvita specializirana orodja, kot so valjčki, žogice in električni aparati.

Na miofascialne prožilne točke lahko pritisnemo tudi s prsti.

Cilj masaže prožilnih točk je razbiti zatrdline v mišičnem tkivu, ki povzročajo nastanek prožilnih točk. Z razbijanjem teh zatrdlin lahko pomagamo obnoviti pretok krvi na prizadetem območju, zmanjšamo napetost v mišicah in hkrati izboljšamo obseg gibanja.

Med ključne prednosti masaže prožilnih točk zagotovo sodi zmanjšanje bolečine in nelagodja. Prisotnost prožilnih točk lahko namreč povzroči bolečino, ki se lahko razširi po vsej prizadeti mišici, hkrati pa jo lahko občutimo tudi v drugih delih telesa. Z masažo teh miofascialnih prožilnih točk lahko pomagamo ublažiti te bolečine in izboljšamo splošno delovanje mišic.

Poleg zmanjšanja bolečine lahko masaža prožilnih točk pripomore tudi k izboljšanju mišične funkcije in obsega gibanja. Ko so mišice osvobojene prožilnih točk, se lahko pravilno krčijo in sproščajo, kar pripomore k boljšemu delovanju mišic. To je lahko še posebej pomembno za športnike ali posameznike, ki se redno ukvarjajo s telesno dejavnostjo. Masaža prožilnih točk namreč pripomore k izboljšanju zmogljivosti in zmanjšanju tveganja za poškodbe.

Masažo prožilnih točk lahko uporabljamo tudi kot preventivni ukrep, saj pomaga preprečevati mišične napetosti in poškodbe. Z rednim vključevanjem te vrste masaže v vašo rutino lahko pripomorete k ohranjanju zdravih in pravilno delujočih mišic.

MB5 Massage Ball je učinkovito orodje za miofascialno masažo proizvajalca Triggerpoint: MB5 MASSAGE BALL Trigger Point žogica za masažo – Športna oprema (sportnaoprema.si)

Pritisk na prožilne točke, deluje s pomočjo več fizioloških mehanizmov, ki pomagajo sprostiti mišično napetost in ublažiti bolečino.

  • Nevrofiziološki učinki: Ko pritiskamo na sprožilno točko, spodbudimo senzorične receptorje na tem območju. Ta čutni signal se prenese do hrbtenjače in nato do možganov. Možgani interpretirajo ta vnos in pošljejo signale nazaj v mišico, kar spodbuja sprostitev in lajšanje bolečin. Ta odziv je del naravnih telesnih mehanizmov za modulacijo bolečine, ki vključujejo teorijo nadzora bolečine in sproščanje endorfinov, naravnih protibolečinskih zdravil v telesu.
  • Povečan pretok krvi: uporaba pritiska lahko pomaga tudi pri povečanju lokalne prekrvavitve. To je pomembno, ker kri prenaša kisik in hranilne snovi, ki so potrebne za obnovo mišičnega tkiva. Povečanje pretoka krvi lahko pomaga pri odplakovanju presnovnih odpadkov in vnašanju potrebnih elementov za zdravljenje.
  • Miofascialno sproščanje: Miofascialno sproščanje je še ena pomembna sestavina terapije prožilnih točk. Fascija je vrsta vezivnega tkiva, ki obdaja naše mišice. Kadar je to tkivo napeto ali omejeno, lahko prispeva k nastanku prožilnih točk in mišične napetosti. S pritiskom in uporabo posebnih tehnik lahko terapevti pomagajo sprostiti te omejitve v fasciji, s čimer spodbujajo sprostitev mišic in zmanjšajo bolečino.
  • Prekinitev cikla bolečine in krčev: Bolečina povzroči mišični krč, ki se še poveča z bolečino. S pritiskom na prožilno točko lahko ta krog prekinemo, kar pomaga ublažiti tako mišični krč kot z njim povezano bolečino.
  • Biokemične spremembe: Nekatere raziskave kažejo, da lahko pritisk, ki se izvaja med terapijo prožilnih točk, povzroči biokemične spremembe na celični ravni, kar pripomore k zmanjšanju vnetja in pospeši zdravljenje.
Izvrstno masažno ordoje, Hypervolt 2 Pro, vodilnega proizvajalca Hyperice: Hypervolt 2 Pro – Športna oprema (sportnaoprema.si)

Bistveno je, da se zavedamo, da se natančen mehanizem sproščanja sprožilnih točk in njegova učinkovitost lahko med posamezniki razlikujeta. Prav tako vse bolečine v mišicah niso posledica prožilnih točk, zato je za določitev ustreznega pristopa k zdravljenju vedno potrebna celovita klinična ocena.

Kako masažo miofascialnih prožilnih točk vključiti v rutino

Eden od najlažjih načinov za vključitev masaže prožilnih točk v vašo rutino  je uporaba tehnik samomiofascialnega sproščanja. Samodejno miofascialno sproščanje vključuje uporabo različnih orodij, kot so valjčki in žogice, ali za to posebej razviti pripomočki, za izvajanje pritiska na določene dele telesa, bolje rečeno dele mišic, kjer se nahajajo prožilne točke.

Samodejno miofascialno sproščanje lahko začnete izvajati tako, da ugotovite, na katerih delih telesa čutite napetost ali bolečino. Nato z valjanjem po valjčku, ali s pritiskom na prizadeto področje, bodisi s prsti, bodisi s pripomočki, razbijete zatrdline.

Na voljo so različna orodja in pripomočki, kot so ročni masažni pripomočki ali električni masažni stroji, s katerimi lahko izvajate pritisk na določene dele telesa. Pred nakupom se zato vsekakor posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati pravilnega, glede na vaše potrebe in področje uporabe.

Valjček Triggerpoint GRID 2.0 enega vodilnih proizvajalecev na tem področju: Triggerpoint GRID 2.0 Foam Roller – Oranžen – Športna oprema (sportnaoprema.si)

Pomembno je opozoriti, da je lahko samomiofascialno sproščanje precej intenzivno, zato je pomembno, da začnete počasi in po potrebi postopoma povečujete pritisk. Pomembno je tudi, da poslušate svoje telo in se izogibate premočnemu pritisku, saj lahko to povzroči dodatno nelagodje ali celo poškodbo.

Masažo sprožilnih točk lahko vključite v rutino samopomoči tudi tako, da obiščete licenciranega masažnega terapevta. Masažni terapevti so usposobljeni za prepoznavanje in zdravljenje prožilnih točk ter lahko uporabijo različne tehnike za njihovo lajšanje.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

Samostojno sproščanje miofascialnih tkiv in domača masažna orodja so lahko učinkoviti pri obvladovanju sprožilnih točk, vendar je v nekaterih primerih potrebno poiskati strokovno pomoč pri licenciranem maserju ali fizioterapevtu.

Eden od glavnih razlogov za iskanje strokovne pomoči je, če se soočate z dolgotrajnimi in nenehnimi bolečinami ali nelagodjem, ki se ne odzivajo na tehnike samopomoči. Prožilne točke so lahko trmaste in včasih je za njihovo učinkovito odpravo potrebno strokovno znanje usposobljenega maserja.

Drug razlog za iskanje strokovne pomoči je, če niste prepričani, kako pravilno uporabljati tehnike samomiofascialnega sproščanja ali masažne pripomočke. Masažni terapevti in strokovno podkovani trgovci vam lahko svetujejo glede pravilne tehnike in vam pomagajo, da se ne poškodujete ali poslabšate obstoječih prožilnih točk.

Električni masažni valjček proizvajalca Hyperice: Hyperice Vyper 3.0 – Športna oprema (sportnaoprema.si)

Poleg tega lahko masažni terapevti pomagajo tudi pri odkrivanju in zdravljenju drugih osnovnih težav, ki lahko prispevajo k nastanku prožilnih točk, kot so slaba drža, mišično neravnovesje ali brazgotinasto tkivo. Z odpravljanjem teh osnovnih težav lahko masažni terapevti pomagajo izboljšati splošno delovanje mišic in zmanjšajo tveganje za nastanek prožilnih točk v prihodnosti.

Zaključek

Masaža miofascialnih prožilnih točk se lahko izkaže za učinkovito orodje pri ublažitvi mišičnih bolečin in napetosti, ki so posledica stresa, slabe drže ali pretirane telesne aktivnosti. Z vključitvijo te vrste masaže v vašo rutino lahko pomagate zmanjšati obstoječe bolečine, preprečiti njihov ponovni nastanek ter izboljšati splošno delovanje vaših mišic in obseg gibanja.

Ne glede na to, ali ste športnik, ki si želi optimizirati svojo uspešnost, ali posameznik, ki išče način za obvladovanje vsakodnevne mišične napetosti, lahko masaža miofascialnih prožilnih točk pripomore k vašemu mišičnemu zdravju.

Pomembno je, da se ob tem zavedate, da niso vse mišične bolečine rezultat prožilnih točk in je za pravilen terapevtski pristop ključna natančna klinična ocena. Skratka, masaža miofascialnih prožilnih točk predstavlja izredno koristno tehniko, ki nam lahko pomaga na poti od bolečin do zmag. Bodisi na športnem področju ali v vsakodnevnem življenju.

Prispevek pripravil: Klemen Špeh