Posted on

Svetovna uspešnica NordicTrack Commercial 1750

Uvod

NordicTrack Commercial 1750 je priljubljena izbira tekaških navdušencev že dlje časa, vse od kar je ameriški proizvajalec Icon NordicTrack model prvič predstavil javnosti. Znamka je skozi leta nenehno izboljševala model in vanj vključevala sodobno tehnologijo ter uporabnost razširila s funkcijami, ki omogočajo uporabniku bolj prilagojen trening. Tekalna steza NordicTrack Commercial 1750, model, ki smo ga preizkusili, ni nobena izjema. Vključuje napredne funkcije, ki jo uvrščajo med najboljše tekalne steze na trgu. V opisu jih bomo seveda podrobneje raziskali, dotaknili pa se bomo tudi njenih prednosti in slabosti. Nenazadnje nas zanima odgovor na vprašanje, zakaj bi lahko bila idealna izbira za vaše fitnes cilje.

Tekalna steza NordicTrack Commercial 1750.

Dizajn in kvaliteta

NordicTrack Commercial 1750 tekalna steza ima elegantno in sodobno obliko. Je nedvomno privlačno dopolnilo za vsako domačo telovadnico, povsem dobro pa se znajde tudi v drugih prostorih. Steza meri 206 cm v dolžino, 100 cm v širino, v svojem najvišjem delu pa je pripravljena za tek visoka 159 cm. Tehta 154 kg, kar jo naredi trdno in stabilno. Tekalna površina je izdelana iz trpežnega materiala, ki brez težav vzdrži obrabo pri vsakodnevni uporabi. Ima največjo nosilnost do 135 kg, kar pomeni, da je primerna za uporabnike skoraj vseh velikosti.

Tehnologija “EasyLift Assist” omogoča, da se steza enostavno zloži.

Glede na izkušnje, tudi z tekalnimi stezami ostalih proizvajalec, je potrebno povedati, da morda ni najbolje, da se največji dovoljeni obremenitvi povsem približamo. Da steza deluje povsem tekoče in ne prihaja do pretirane uporabe, je navedene podatke proizvajalca potrebno vzeti kanček z rezervo. Mi bi stezo priporočili vsem tekačem, lažjim od 105 kg.

Commercial 1750 odlikuje tudi to, da ima zložljiv dizajn. Stezi to omogoča enostavno shranjevanje, ko je ne uporabljate. Sistem “EasyLift Assist” olajša zlaganje in odpiranje tekalne steze. Deluje izjemno preprosto, saj se tekalna površina nežno dvigne in zaklene v navpični položaj. Odklene se tako, da ga nežno spustite nazaj na tla. Ta funkcija pride še kako prav, če živite v manjšem stanovanju. Kljub zložljivosti, lahko Commercial 1750 še vedno nosi težje uporabnike, kar je impresivno.

Dizajn je vsekakor usmerjen v varčevanje s prostorom, kar uporabniku omogoča, da jo uporablja v manjših prostorih. Kolesa nameščena na prednji del okvirja olajšajo premikanje steze, poudariti pa je potrebno, da z maso dobrih 150 kg to ni majhen zalogaj.

Ko je Nordic Track Commercial 1750 enkrat v celoti postavljena, deluje zares impresivno. Velika površina za tek, jekleni okvir, prečni drog med dvema stebroma in splošna težka zasnova modela dajejo občutek, da je izjemno močna, trpežna in zmožna prenesti intenzivno vadbo.

Sestavljanje

Tekalni stezi NordicTrack Commercial 1750 so priložena navodila za sestavljanje, ki vam korak za korakom olajšajo postopek namestitve. Sestavljanje traja približno eno uro, lahko pa rečemo, da sta potrebni dve osebi. Vsa potrebna orodja in vijaki so seveda priloženi.

Motor in tekalna površina

Velika tekalna površina umogoča udobno uporabo tudi večjim tekačem.

Tekalna steza NordicTrack Commercial 1750 ima motor “DurX™ Commercial Plus” s 3,75 konjskimi močmi, ki zagotavlja gladko in tekoče delovanje. Motor je sposoben trak pognati do hitrosti 22 km/h, kar je primerno tako za hojo kot seveda tudi tek. Motor je opremljen tudi z NordicTrackovo tehnologijo samoohranitve, kar, kot trdi proizvajalec, pomaga podaljšati življenjsko dobo motorja.

Močan in kvaliteten tekalni pas, ki meri približno 56 cm x 152 cm, je nekoliko širši od konkurenčnega standarda. Tisti, ki se želijo zaščititi pred poškodbami kolen in sklepov, lahko izberejo možnost prilagodljivega oblazinjenja, ki zmanjša udarce za tretjino, kot trdi proizvajalec. Športniki, ki želijo posnemati občutek teka na asfaltu in drugih trdih površinah, lahko oblazinjenje enostavno izključijo.

Ena od izstopajočih značilnosti NordicTrack Commercial 1750 je naklon, ki se giblje od -3% do 15%. To bo vsakemu rednemu uporabniku nedvomno koristilo pri izgradnji mišic in oblikovanju telesa. Naklon je najboljši odgovor na vprašanje, kako postati močnejši tekači ali pohodniki. Poleg tega se naklon in spust v iFitovih vadbah samodejno prilagajata terenu, kar omogoča, da se tekači popolnoma poglobijo v lokacijo, po kateri tečejo in pozabijo, da so na tekalni stezi v notranjosti.

Zaslon in večpredstavnost

Zaslon na dotik visoke ločljivosti na tekalni stezi Commercial 1750 je velik 10 palcev. Uporabnikom nudi jasen pogled na vse potrebne podatke o njihovem treningu. Hkrati je tudi večpredstavnostni center, ki omogoča pretakanje spletnih vsebin in najpomembneje, uporabo NordicTrackove aplikacije za vadbo iFit.

Zaslon na NordicTrack Commercial 1750 je velik 10 palcev.

Zaslon se lahko poveže s slušalkami ali zvočniki preko sistema Bluetooth, kar marsikateremu uporabniku pomeni veliko. Tekaška izkušnja, zlasti pa uporaba vsebin, ki jih nudi iFit, lahko z lastnimi slušalkami ali pa preko domačih zvočnikov postane v trenutku bolj prijetna.

Ventilator in zvočniki

Tekalna steza NordicTrack 1750 ima vgrajen ventilator za vadbo “AutoBreeze“, ki uporabnikom omogoča hlajenje med intenzivnimi treningi. Ventilator ima več nastavitev hitrosti, kar je dobro za  prilagajanje pretoka zraka glede na naše želje. V tekalno stezo so vgrajeni tudi dvojni 3-palčni digitalno ojačani zvočniki, ki zagotavljajo jasen in močan zvok med vadbo. Zvočniki se lahko povežejo s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom prek Bluetootha, kar uporabnikom omogoča pretakanje njihove najljubše glasbe ali podcastov med vadbo.

Spremljanje srčnega utripa

Tekalna steza NordicTrack 1750 nudi dve možnosti za spremljanje srčnega utripa. Prva možnost je prek senzorjevEKG gripna ročajih. Senzorji uporabnikom zagotavljajo natančno branje srčnega utripa, kar jim omogoča, da prilagodijo intenzivnost svojih treningov. Druga možnost je prek prsnega pasu, ki se z napravo poveže preko Bluetootha. Druga možnost seveda zagotavlja bolj natančno prikazovanje srčnega utripa uporabnika, hkrati pa roke ostanejo proste, kar je pri teku še kako pomembno.

Programi vadbe

Tekalna steza NordicTrack Commercial 1750 vključuje širok nabor vadbenih programov, ki zadovoljijo uporabnike vseh ravni pripravljenosti. Tekalna steza ima vgrajene programe, do katerih je mogoče dostopati prek zaslona na dotik. Vadbe so zasnovane s strani certificiranih osebnih trenerjev, kar zagotavlja, da uporabniki dobijo kar se da učinkovito vsebino. Tekalna steza omogoča tudi uporabo aplikacije iFit, ki uporabnikom zagotavlja neomejen dostop do tisočih programov vadbe, prilagojenih njihovim vadbenim ciljem in potrebam.

Čeprav vam mesečna naročnina na iFit omogoča veliko možnosti vadbe, boste še vedno imeli na voljo vadbe tudi brez nje. Obstaja brezplačna različica iFita, ki vključuje nekaj inštruktorjev in v naprej programiranih vadb. Te vadbe prikazujejo bel zaslon, ki prikazuje vaše meritve in tekalna steza se bo med vadbo prilagajala v naprej določeni ravni. Ročni način lahko najdete tudi v iFitu, prav tako pa tudi pri vgrajenih vadbah. To je odlično, če želite samo skočiti na tekalno stezo in jo sami prilagoditi. Ročni način ne zahteva povezave z brezžičnim omrežjem, iFit in vgrajene vadbe pa jo potrebujejo.

iFit

Primer IFitove tekaške vadbe.

Aplikacija iFit je ključna lastnost tekalne steze NordicTrack Commercial 1750. Uporabnikom zagotavlja neomejen dostop do tisočih vadbenih programov, prilagojenih njihovim vadbenim ciljem. iFit se nenehno posodablja in ponuja vaje v notranjih studiih ter zunanjih vadbenih programih po vsem svetu. Obe vrsti vaj vodijo strokovni inštruktorji, ki vas usmerjajo skozi vadbo. Na voljo je več kot 180 inštruktorjev in več kot 16.000 vadb. Vadbe lahko izvajate v živo ali na zahtevo.

Čeprav nam je všeč oblika obeh vrst vadb, smo najbolj navdušeni nad iFitovimi zunanjimi vadbami, ki so posnete na vseh celinah. Občasno boste videli posnetke okoliške pokrajine in zemljevid poti, ki ga sledite skupaj z inštruktorjem. Na voljo so tudi izzivi in serije. Pogosto serije vključujejo enako lokacijo ali inštruktorja in imajo skozi celotno skupino vadb enako temo.

S funkcijo Google Maps lahko ustvarite svoje poti. Izberete območje in narišete želeno pot. Zaslon nato vključuje zbirko Google slik lokacije, ki se spreminjajo, ko se premikate po poti.

Za vsako vadbo ima iFit lestvico rezultatov, ki prikazuje, kje se uvrščate med drugimi uporabniki, ki so jo opravili. Na vrhu zaslona so prikazane tudi vse vaše vadbene metrike. Med vadbo samo lahko spremenite tudi glasbo, saj ni vključena v vadbo. Na voljo je več različnih žanrov in predhodno izbranih seznamov skladb. Glasbene možnosti niso bile naše najljubše, vendar je vsekakor lepo imeti široko izbiro.

Aplikacija poleg resnično ogromnega števila vadb uporabnikom zagotavlja personalizirane načrte prehrane, spremljanje dnevnih aktivnosti in spremljanje spanja, kar jo naredi za celovito orodje.

iFitova knjižnica vadb je res ogromna.

Kar v naših očeh naredi iFit resnično izjemen, je raznolikost vadb. Na integriranih tekalnih stezah kot je NordicTrack Commercial 1750 in drugih tekalnih stezah iz ponudbe NordicTracka lahko izvajate tekaške vadbe in nato enostavno preklopite na jogo na blazini na istem zaslonu. Če imate druge z iFitom združljive naprave, lahko izvajate še več vadb, kot so kolesarjenje in veslanje. iFit je učinkovit dodatek na 10-palčnem zaslonu tekalne steze, saj vam nudi izjemno prilagodljivost. Do njega je mogoče dostopati preko zaslona na dotik tekalne steze ali pa preko pametnega telefona in tabličnega računalnika.

Tekaška izkušnja

Steza Commercial 1750 ne zgleda le stabilno, točno takšna je tudi za uporabo. Ko stopite nanjo že samo po nekaj korakih začutite, da je tako robustna, kot je videti. To je pokazal tudi naš mini test tresenja. Širina tekaškega traku vam daje občutek varnosti, saj imate dovolj prostora za gibanje, ne da bi se preveč približali robu. Dolžina tekalne površine ustreza tudi visokim tekačem z nekoliko daljšimi koraki.

Medtem ko so osnovne tipke za zagon in ustavitev ter hitrost in naklon fizični gumbi na konzoli tekalne steze, se vse ostalo nastavi prek zaslona na dotik. Za ročni trening je vse pripravljeno že s pritiskom na gumb na vmesniku.

NordicTrack Commercial 1750 nudi veliko možnosti za vadbo.

Hrup motorja nikoli ni prijeten in po našem mnenju zagotovo ne prispeva k boljši tekaški izkušnji, še posebej kadar je zaradi njega potrebna velika mera koncentracije za sledenje navodilom osebnega trenerja. NordicTrack 1750 je opazno tiha in deluje gladko. Zahvaljujoč motorju s 3,75 konjskimi močmi, je hrup omejen na minimumu. Tudi ko smo povečal hitrost na maksimalno raven 22 km/h, kar je višja hitrost, kot jo potrebuje večina tekačev, skoraj ni bilo težav s hrupom. Seveda lahko s tekalno stezo povežete vaše Bluetooth slušalke in količino hrupa tako naredite povsem brezpredmetno za vašo tekaško izkušnjo.

Zaključek

S tekalno stezo NordicTrack Commercial 1750 smo preživeli kar nekaj časa in mirno lahko trdimo, da jo odlikujejo predvsem močan motor, ki zagotavlja gladko in tiho delovanje, širok spekter nastavitev kot sta naklon in padec, velik zaslon na dotik, ki je enostaven za uporabo, ter seveda možnost uporabe aplikacije iFit. Prav slednja je namreč tista lastnost, ki daje tekalni steze resnično širok spekter uporabe. Vgrajen ventilator in dobri zvočniki prispevajo k udobnosti med vadbo, zložljiv dizajn pa omogoča varčevanje s prostorom, ko steze ne boste uporabljali.

Čeprav ne povsem, bi lahko kot slabost omenili, da zaradi njene teže tekalne steze kljub kolesom ni enostavno premikati po prostoru. Prav tako ni povsem dostopna vsem, zlasti tistim, ki so na nekoliko tesnejšem proračunu. K stroškom nakupa steze je potrebno seveda dodati tudi stroške letne naročnine na iFit, brez katerega steza močno izgubi na uporabnosti. 

Glede na vse lahko trdimo, da je NordicTrack Commercial 1750 v svojem segmentu, namenjenem uporabi doma, ena najboljših stez na trgu. Je odlična izbira za tiste, ki se zavedajo prednosti vseh možnosti, ki jih ponuja, zlasti preko uporabe aplikacije iFit. Kdor išče kakovostno tekaško ali vadbeno izkušnjo na sploh, nikakor ne bo razočaran. Vrhunska steza, kot je ta, bo vsakemu uporabniku, začetniku ali naprednemu tekaču, pomagala doseči zastavljene cilje. Tako glede fizične pripravljenosti, kot zdravja nasploh, kar je nenazadnje tudi glavni cilj vsake dobre naprave za fitnes.