Posted on

ShoeFresh: Trajnostna rešitev za vašo obutev

Če vam je pomembna higiena vaših čevljev, ste verjetno že slišali za Shoefresh. Gre za izdelek, ki obljublja odpravo vonja obutve in uničevanje bakterij z uporabo kombinacije ozona in toplote. A ali je ShoeFresh torej vreden nakupa? V nadaljevanju bomo podrobneje pogledali Shoefresh, kaj sploh je in kako deluje, vsekakor pa bomo ocenili tudi njegovo učinkovitost.

Kaj je ShoeFresh?

Shoefresh odlikuje dober diizajn.

Shoefresh je naprava, ki je namenjena čiščenju in osveževanju obutve z uporabo ozona in toplega zraka. Izgleda kot majhna škatla z dvema predeloma, ki sta dovolj velika za en par obutve, tudi če gre za večjo obutev. Naprava deluje tako, da v obutev najprej dovaja ozon, kasneje pa jo z vročim zrakom, ki ima največ 60 stopinj Celzija tudi efektivno posuši. Kombinacija toplote in ozona naj bi uničila bakterije in odpravila vonj.

Proizvajalec trdi, da lahko Shoefresh uporabljate na vseh vrstah obutve, vključno s športnimi čevlji, delovnimi čevlji in celo občutljivimi usnjenimi čevlji. Prav tako naj bi bil učinkovit proti glivicam stopal in dermatofitiji stopala.

Naprava je kompaktne in lahke zasnove, zaradi česar je enostavna za uporabo in prenašanje. Poenostavljeno, ShoeFresh je škatla dolžine 280 mm, širine 180 mm in višine 85 mm, na katero se natakneta dva nastavka za obutev dolžine 295 mm. Ta sta oblikovana anatomsko, tako da lahko nanju nataknemo vse vrste obutve, od športnih čevljev za tek do smučarskih čevljev. Seveda sta nastavka uporabna tudi za določena oblačila kot so nogavice, kape, rokavice itd.

Na sprednji strani naprave se nahaja enostaven in osvetljen LCD prikazovalnik, ki nudi prikaz vseh potrebnih informacij, pod njim pa so trije gumbi. Z njimi nastavimo vse potrebne parametre (čas dezinfekcije, čas sušenja in temperaturo sušenja).

Gumbi, s katerimi nastavljamo potrebne parametre delovanja.

Glede kakovosti je naprava ShoeFresh izdelana iz visokokakovostnih materialov, kar zagotavlja trajnost in dolgoživost. Ohišje naprave iz ABS plastike je odporno na udarce in enostavno za čiščenje. Napajalni kabel ni odstranljiv.

Osrčje naprave sestavljajo trije moduli, ključnega pomena za njeno učinkovitost: generator ozona, grelni modul in časovnik.

Generator ozona proizvaja ozonske molekule, ki prodrejo globoko v tkanino čevlja in odstranijo bakterije in z njimi povezane vonjave, medtem ko grelni modul z ventilatorjem ogreje notranjost čevlja in posuši vlago, ki se je morda nabrala znotraj. Vgrajen je tudi avtomatski časovnik, ki zagotavlja, da se naprava izklopi po največ 70 minutah delovanja, kar zagotavlja varno in priročno uporabniško izkušnjo.

Naprava je resnično zasnovana s poudarkom na učinkovitosti in enostavnosti uporabe. Nudi uporabniško izkušnjo, ki je hitro razumljiva, predvsem pa varna.

Kako ShoeFresh uporabljamo?

Uporaba Shoefresh-a je precej preprosta. Tu so koraki:

  1. Vstavite napravo v vtičnico in jo s tem vklopite.
  2. Z gumbi na napravi nastavite trajanje cikla dezinfekcije (0 do 10 minut) in trajanje cikla sušenja (0 do 60 minut). Prav tako lahko nastavite temperaturo sušenja, ki je nastavljiva od 40 do 60  v korakih po 5 stopinj Celzija.
  3. Par obuval, ki jih želite razkužiti ali posušiti nataknete na nastavka.
  4. Cikel se vklopi avtomatično. Nastavki imajo namreč vgrajena optična senzorja, ki poskrbita za to, da naprava sama prične z delovanjem.
  5. Počakajte, da se postopek čiščenja konča (največ 70 minut).
  6. Vzemite čevlje iz naprave in jih pustite, da se ohladijo.

Seveda priporočamo, da uporabljate Shoefresh enkrat na teden, da ohranite vaše čevlje sveže in čiste. Naprava naj bi bila tudi energetsko učinkovita in varna za uporabo.

Ali Shoefresh deluje?

Najbrž vsakogar zanima predvsem ali ShoeFresh resnično deluje. Da bi odgovorili na to, moramo  poleg mnenja uporabnikov pogledati znanost, ki stoji za njim.

Ozon je zelo reaktiven plin, ki je znan po svoji učinkovitosti proti bakterijam, virusom in glivam. Deluje tako, da razgrajuje celične stene mikroorganizmov, kar vodi v njihovo uničenje. Ozon se pogosto uporablja v čistilnih napravah za vodo, bolnišnicah in drugih okoljih, kjer je higiena pomembna.

Toplota je prav tako učinkovita proti bakterijam in glivam. Deluje tako, da denaturira proteine v mikroorganizmih, kar jih deaktivira. Toplota se pogosto uporablja v predelavi hrane in sterilizaciji.

Kombinacija ozona in toplote bi morala biti v teoriji torej zelo učinkovita pri ubijanju bakterij in odpravljanju vonjav v čevljih. Ampak ali res deluje v praksi?

ShoeFresh je vsekakor primeren za vse vrste obutve.

Bilo je nekaj študij, ki so preučevale učinkovitost ozona pri ubijanju bakterij in gliv v čevljih. Ena študija, objavljena v Journal of Food Protection, je ugotovila, da je bil ozon učinkovit pri zmanjševanju števila bakterij v čevljih, vendar ni bil tako učinkovit kot kemični dezinfekcijski sredstva. Druga študija, objavljena v Journal of Hospital Infection, je ugotovila, da je bil ozon učinkovit pri ubijanju bakterij in gliv v čevljih, vendar je trajalo dlje kot kemična dezinfekcijska sredstva.

Ni bilo veliko študij, ki bi posebej preučile učinkovitost Shoefresha, vendar obstaja nekaj anekdotičnih dokazov, ki kažejo, da deluje. Številni uporabniki Shoefresha poročajo, da imajo njihovi čevlji po uporabi svež vonj in so bolj čisti.

Obstajajo tudi nekatere potencialne pomanjkljivosti uporabe Shoefresha. Najprej je to relativno draga naprava, zato morda ne bo vredna naložbe za vsakogar. Drugič, naprava lahko očisti samo dva para čevljev hkrati, zato morda ne bo praktična za gospodinjstva z več osebami, ki redno potrebujejo čiste čevlje.

Naprava ne deluje brezslišno, vendar smo mnenja, da hrup, ki ga povzroča, ni pretiran. Ne morete je ravno postaviti v dnevno sobo, saj bi vas med ciklom delovanja nedvomno motila, na hodniku ali za zaprtimi vrati, pa komaj opazimo, da deluje.

Na splošno dokazi kažejo, da je Shoefresh učinkovit pri ubijanju bakterij in odpravljanju vonjav v čevljih, vendar morda ni tako učinkovit kot kemična sredstva. Po drugi strani je redna uporaba kemičnih sredstev za dezinfekcijo obutve in odpravo neprijetnih vonjav na dolgi rok precejšen finančni zalogaj. Ta so hkrati pogosto kljub učinkovitost škodljiva. Vsebujejo namreč različna kemična sredstva, ki predstavljajo znatno obremenitev za okolje in zdravje. ShoeFresh enostavno kupimo enkrat in deluje. Je enostaven za uporabo in okolju prijazen. Mi ga Brez vsakršnih težav uporabljamo že dlje časa.

Ozon – O3

Ozon (O3) je naravni plin, ki sestoji iz treh atomov kisika. Oblikuje se v Zemljini atmosferi, ko so molekule kisika izpostavljene ultravijolični svetlobi sonca ali električnemu naboju, kot je strela.

Po naravni poti ozon nastaja v ozračju.

Ozon ima močne oksidativne lastnosti, kar pomeni, da lahko razgradi in uniči organske spojine, vključno z bakterijami, virusi in glivami. To ga naredi za učinkovit dezinfekcijski in sterilizacijski agent.

Ko je ozon vpeljan v prostor, reagira z organskimi spojinami, ki so prisotne v zraku in na površinah, razgradi njihove kemične vezi in jih uniči. Ta postopek se imenuje oksidacija.

V primeru Shoefresha naprava uporablja ozon za dezinfekcijo čevljev tako, da skozi čevlje kroži plin in jih izpostavlja visoki koncentraciji ozona za določen čas. To lahko pomaga pri odstranjevanju bakterij in drugih mikroorganizmov, ki so lahko prisotni v čevljih in povzročajo vonj in druge težave povezane s stopali.

Ozon je močan dezinfekcijski agent, vendar je pomembno, da ga uporabljamo varno in v skladu z navodili proizvajalca. Izpostavljenost visokim koncentracijam ozona lahko škoduje ljudem in povzroči draženje dihal, zato je pomembno, da naprave, ki proizvajajo ozon, uporabljamo v dobro prezračenem prostoru in upoštevamo vsa varnostna navodila.

Mnenja uporabnikov

Na spletu je možno najti ogromno mnenj uporabnikov ShoeFresha. Velika večina jih je pozitivnih, možno pa je najti tudii nekaj manjših pripomb.

Največje število pozitivnih mnenj izpostavlja, da Shoefresh učinkovito odpravlja vonj v čevljih in jih pusti sveže ter dišeče. Nekatere uporabniki razveseljuje, da je naprava enostavna za uporabo in da jim prihrani čas v primerjavi z ročnim pranjem čevljev. Pojavljajo se tudi komentarji, da je Shoefresh pomagal omiliti neprijeten vonj stopal in odpravil ali vsaj pomagal pri drugih težavah,  kot na primer glivičnih okužbah. Z izjemo slednje trditve lahko mi vse ostale potrdimo.

Kupci in uporabniki so z ShoeFreshem zadovoljni.

Negativna mnenja so vezana predvsem na velika pričakovanja, saj so bili nekateri razočarani, da ShoeFresh ni povsem odpravil vonja v čevljih. Poudarja se tudi, da naprava ni ravno poceni in da so kemična sredstva za dezinfekcijo in čiščenje čevljev bolj ugodna. Nekatere je zbodlo, da je naprava hrupna, in da ni enostavno najti primernega mesta zanjo.

ShoeFresh, da ali ne?

Shoefresh je naprava, ki obljublja, da bo z uporabo ozona in toplote očistila in osvežila čevlje. Čeprav znanost nakazuje, da bi morala biti učinkovita pri ubijanju bakterij in odpravljanju vonjav, ni bilo veliko študij, ki bi se osredotočale posebej na učinkovitost Shoefresha. Mi lahko mirne vesti povemo, da dokazi iz prakse, predvsem pa naše izkušnje nakazujejo, da deluje. Morda ni tako učinkovit kot kemična sredstva, ki pa pogosto niso ravno okolju prijazna, poleg tega pa so škodljiva tudi zdravju ljudi. 

Seveda je najboljši pristop do čiste in sveže obutve odvisen predvsem od vaših individualnih potreb in želja, a ShoeFresh je brez dvoma izdelek, ki dobro služi svojemu namenu. Mi smo z njim izredno zadovoljni in ga brez zadržkov priporočamo.