Posted on

Šest aktivnosti za bolj čvrsto telo do poletja

Glede na to, da so temperature iz dneva v dan višje, si želi večina od nas znebiti odvečnih kilogramov in se pripraviti na poletno sezono.

To velja za vse, ki niso obsedeni s treningom tekom celega leta. V kolikor ste eden tistih, ki ne telovadijo redno, vsekakor nadaljujte z branjem. 

Vsekakor svetujemo, da s treningom oz. telovadbo pričnete čim prej, ne pa samo mesec dni pred pričetkom poletja. Razlogov za to je več. Eden od glavnih razlogov je ta, da v samo enem mesecu ne morete doseči željene forme, ker se telo v tako kratkem času ne more preoblikovati. Večje rezultate vašega treninga boste opazili šele po dveh do treh mesecih redne telovadbe. 

Prav tako, telesu lahko povzročite velik šok, zaradi nenadnega velikega napora v kratkem času, ki ga telo ni vajeno. To lahko vodi do zdravstvenih težav ali, da morate prenehati s treningi. Tako vaši načrti za poletno telo padejo v vodo. Trenirajte modro in pametno. 

Glede na vse lepše vreme je izbira, kje želite trenirati (v telovadnici ali na prostem), na vas. Eno je zagotovo jasno – čas za pričetek treniranja je zdaj in ne v juliju, ko je praktično že poletje.

Po naših izkušnjah je najboljša kombinacija telovadnice in treninga na prostem, saj je vreme še vedno nepredvidljivo.

Največ, kar lahko naredite sedaj je, da se takoj začnete pripravljati na prihajajoče poletje. Počasi se začnite gibati, hoditi in teči v naravi. V kolikor še niste, obiščite bližnjo telovadnico in preverite, kakšne ugodnosti ponujajo. Nekaj truda vložite tudi v pravilno prehrano.

Če pričnete zdaj, ste na dobri poti, da se vaše gibanje spremeni v pravi 2-3 mesečni program, ki bo vaše telo preobrazil, kot ste si ga vedno želeli.

Ne pozabite, da se vsemu temu lahko izognete z le malo samodiscipline in željo po rednih treningih tekom celega leta.

Lahko poslušate par naših nasvetov kako trenirati od zunaj:

1.Tek 

Tek je ena od najboljših in najbolj preprostih vaj ki jo vsi poznamo.

Da bi pričeli z tekom nam ni treba teči maratone. Le dovolj je da gremo na sprehod z malo hitrejšim tempom in dodamo sekcije teka po želji. Lahko odtečemo na vsaki kilometer ki ga prehodimo po 200m. Pomembno se je začeti gibati in to počasi da ne pride do poškodb. 

2.Ogrevanje

Pomembno se je ogreti pred vsakim treningom. Tudi če je 5 minut je bolje kot da ga ni. Tek in osnovne vaje za ogrevanje vsi poznamo. Preventiva pred poškodbami je izjemno pomembna pri začetku treniranja, še posebej če smo dlje časa bili v fazi mirovanja.

3. Skleci

Sklece lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli saj za njih ne potrebujemo nič drugega razen podlage. Če so vam skleci prevelik izziv se lahko naslonite na ograjo z rokami in tako zmanjšate naklon in si olajšate delo.

4.Zgibi

Verjetno ni treba iti daleč da bi našli workout park ki je že standard v vsaki vasi. Dovolj je da naredite 2 do 3 zgibe v seriji, in to ponavljate dnevno. Vajo si lahko olajšate z skokom na drog ali z pomočjo latex elastike.

5. Latex elastike

Izjemno priročne, dostopne latex elastike so absolutni “must have”.

Z njimi lahko oddelamo ogrevanje, trening za celotno telo in raztezanje. Priporočamo par različnih elastik da bo vaš trening bolj kvaliteten.

6. Kolebnica

S kolebnico je ogrevanje najbolj učinkovito, vsaj kar se tiče kardia, ker zelo hitro dvigne puls, hkrati je varna za uporabo. Ne potrebujete dosti prostora in je povsem prenosna. Nasvet:Vzamite jo na morje, z njo lahko trenirate tudi ob morju na pomolu.

Upamo da vas bodo ti nasveti vsaj malo premaknili in vam dali malo več motivacije da se boste pripravili na sezono kopanja in kopalk za to pomlad in poletje.