Razvoj športnega treniranja je v Sloveniji v vzponu in s pomočjo vsesplošne globalizacije so možnosti izobraževanja skoraj brezovirne. Vendar, kako je bilo na začetku? Kako so nastajali dobri in uspešni trenerji preden nam je internet omogočil vsako informacijo takorekoč na dlani? O tem sva se pogovarjali s Tatjano Klakočar, kondicijsko trenerko, katere spisek licenc in certifikatov se zdi neskončen. Bila je ena izmed pionirk na področju razvoja priljubljene TRX vadbe, sedaj pa svoje bogato znanje in izkušnje predaja študentom Velnes programa v Mariboru. 

IMG_5124

Tatjana, spisek opravljenih licenc v vašem portfoliju je zavidljivo dolg. Na katero pridobljeno licenco ste še posebej ponosni?

Tatjana: Vsi certifikati, povezani s funkcionalnimi rekviziti, so enakovredni. Sicer pa lahko trdim, da sem bila ena izmed prvih, ki sem začela s FMS sistemom testiranja in opazovanja človeka. To je bilo pred približno desetimi leti, ko sem se tudi podala na samostojno pot. Fakulteta za šport takrat ni omogočala tako naprednega znanja in kasneje sem se sama izobraževala v smeri temeljne kineziologije. Cilj vseh teh izobraževanj je vadba, ki sem jo strukturirala sama in jo sedaj tudi redno izvajamo in temelji na kondicijskem treningu.

Sicer ste diplomirali na Fakulteti za šport, smer športno treniranje in pričeli poučevati pouk športne vzgoje. Leta 2004 pa ste se odločili za samostojno podjetniško pot. Kaj je kljubovalo tej odločitvi?

Tatjana: V življenju se mi je mnogo stvari zgodilo zelo hitro in zelo naključno. V tistem obdobju se je pokazala priložnost in odločila sem se za samostojno pot, kljub redni službi kot profesorica športne vzgoje. Po duši in srcu sem trenerka in to delo opravljam 150 procentno. Verjetno je tudi to razlog, zakaj je velika večina strank rednih.

IMG_5123

Znanje ste si nabirali tudi v tujini, med drugim v Londonu in Amsterdamu. Bi izpostavili kakšne razlike med pristopom do treniranja doma in v tujini?

Tatjana: Ko sem pričela s svojo kariero kot trenerka teh pristopov, ki jih omogoča FMS, v Sloveniji še sploh ni bilo. Vsi iz ekipe, ki smo takrat pričeli to izobraževanje, smo sedaj vsi zelo uspešni na svojem področju. Med njimi je tudi doc. dr. Goran Markovič, ki poučuje na fakulteti v Zagrebu in se je v Ameriki izobraževal pri Grayu Cooku, pionirju pristopa FMS. Drugi pa so še Goran Sajko, Asja Petersen, prva inštruktorica pilatesa v Jugoslaviji in kondicijski trener hrvaške rokometne reprezentance Mario Tomljanovič. Seveda so na začetku mnogi smejali takšnemu pristopu, sedaj pa veliko deluje na tem principu.

V Barceloni ste pridobili tudi licenco za ocenjevanje TRX trenerjev za Evropo. Kako razvito področje TRX treniranja imamo v Sloveniji?

Tatjana: TRX vadba je popolna vadba. Po Evropi sem ocenjevala in izobraževala dosti, kar je bila tudi zame dobra odskočna deska. Vendar trenutno v tem ne vidim več izziva, saj so razvijalci s tem, ko so vzpostavili Sports Medicine Course, iztržili maximal izdelka. Rekvizit je sredstvo do nekega cilja in ne more biti sam sebi namen. Vsak izdelek ima tudi pomankljivosti, zato je ključ do uspeha souporaba večih rekvizitov.

IMG_5085

Od leta 2013 predavate dva predmeta (Osnove gibanja in športa in Športna animacija in osebno trenerstvo) na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor in hkrati seveda izvajate svoje programe na različnih lokacijah v okolici Celja. Kako usklajujete naporen ritem poučevanja in treniranja?

Tatjana: Srečo imam, da je šola zelo prilagodljiva glede na moj divji ritem kot trenerka. Sem pa izjemno vesela, da lahko dejansko znanje in izkušnje iz prakse prenašam na mlade, študente. Na tej smeri (Velnes) vidim še ogromno potenciala za razvijanje v športni smeri, kar upam, da bomo v bodoče tudi znali izkoristiti.

IMG_5142

 

Tatjana v okviru svoje funkcionalne vadbe pri treningih uporablja SKLZ izdelke, ki pokrijejo vsa področja treninga – od ogrevanja do rehabilitacije. Navdušena je nad funkcionalnostjo vsakega izdelka, ki poleg svojega prvotnega namena ponuja še številne druge možnosti uporabe.

 

 

Intervju zapisala: Špela Terglav