Posted on

Odprava bolečin v dimljah

Bolečine v dimljah se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov. Običajno se nanašajo na nelagodje ali bolečino v predelu narastišča primikalk kolka (adduktorji) na sednično grčo. Najpogosteje se pojavijo pri športnikih in lahko vključujejo tudi mišice, kite in sklepe v tem predelu.

Najpogostejši vzroki bolečin v dimljah so preobremenitve in poškodbe pri športu, kot so nogomet, hokej, košarka, tenis, tek, gimnastika in ples. Poškodbe se lahko pojavijo zaradi ponavljajočih se gibov, nenadnih premikov, nepravilnega ogrevanja, povečanega obsega vadbe ali nepripravljenosti na določeno vadbo. 

Spodaj je prikaz 5 različnih vaj, ki pogostokrat pomagajo pri lajšanju bolečin in krepitvi poškodovanih mišic. Vaje si sledijo po težavnosti. Če imate kakršne koli dvome ali skrbi, se posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtov/kineziologom. 

Statična addukcija v nogometno žogo postavljeno med stopala

Leže na hrbtu s stegnjenimi nogami postavimo žogo med stopala in jo stisnemo za 30 sekund. Nato imamo 15 sekund pavze in ponovimo od 3x pa vse do 10x. Manjša stopnja bolečine je dovoljena, vendar ta se skozi vajo ne sme povečevati 

Statična addukcija v nogometno žogo postavljeno med kolena

Leže na hrbtu s pokrčenimi nogami postavimo žogo med stopala in jo stisnemo za 30 sekund. Nato imamo 15 sekund pavze in ponovimo od 3x pa vse do 10x. Manjša stopnja bolečine je dovoljena, vendar ta se skozi vajo ne sme povečevati

Trebušnjaki naravnost in v stran

Leže na hrbtu in mamo noge dvignjene proti stropu. Z rokami izmenično sežemo k nasprotni nogi, tako da začutimo stranski del trebušnih mišic. 

Stranski plank na zgornji nogi 

V stransko oporo se postavimo, tako da zgornjo nogo postavimo na klop. Trup je v nevtralnem položaju in poravnan z ramo, kolkom in kolenom.  Spodnja noga je lahko v zraku (težja različica) ali na tleh (lažja različica). V kolikor je ta vaja pretežka, lahko na klop postavite tudi koleno, tako bo vaja lažja. 

Addukcija z eno nogo na drseči podlagi 

Z eno nogo stojimo čvrsto na tleh, z drugo nogo pa na drseči podlagi. Počasi začnemo drseti na stran, tako da se noge razširijo med sabo. Čutiti moramo notranji del stegen. V začetni položaj se lahko vrnemo s pomočjo rok ali, v kolikor nam moč in bolečina omogočata, s pomočjo nog. 

Za ustrezno diagnosticiranje bolečin v dimljah je potrebno opraviti pregled pri športnemu zdravniku ali fizioterapevtu. Terapija bo odvisna od vzroka bolečin, lahko pa vključujejo terapijo z zdravili, fizikalno terapijo, masažo, vaje za krepitev mišic in spremembe v življenjskem slogu. 

Trening je pripravil Matija Jošt, magister kineziologije in ustanovitelj MJ kinesiology.

Oprema, potrebna za izvedbo