Posted on

Preizkusili smo NordicTrackov Vault

Komu je Vault namenjen?

NordicTrackov Vault je odlična izbira za tiste, ki želijo pametno vadbeno ogledalo, z velikim izborom pretočnih vadb in opremo za izvedbo teh vadb v enem. Vsa oprema, potrebna za izvedbo vadb, je namreč zložena v Vaultu. Poleg tega, odsevna površina omogoča, da medtem ko sledite izbrani vadbi in trenerju, ki jo prikazuje, nadzirate svojo telesno držo in skrbite za to, da se vse vaje izvajajo kar se da pravilno.

Izbirate lahko med številnimi vrstami vadbe, kot so vadbe za moč, joga, pilates in visoko intenzivni intervali (HIIT). Kot tak je na kožo pisan tudi tistim, ki se radi preizkusijo v čem novem ali pa za popestritev vadbene rutine redno spreminjajo vrsto vadbe. Seveda je tako kot pri ostalih NordicTrackovih napravah osrednji element izkušnje njihova aplikacija iFit. Če že imate katero od ostalih naprav tega proizvajalca, je Vault torej odlična izbira, ki vsekakor dopolni vadbeno izkušnjo.

Žal Vault ne ponuja vadb v živo ali možnosti osebnega trenerja. Prav tako morda ni najboljša izbira, če ste navajeni telovadbe z drugimi ljudmi, v skupinah, ali pa vam je ljubša širša izbira vadbene opreme. Vault namreč ne vsebuje vsega, kar je na voljo v tipičnem fitnesu ali telovadnici.

Cena

Najprej k vprašanju, ki verjetno marsikoga najbolj zanima. Vault stane trenutno 4.499,00 EUR. Z malo sreče se ga da dobiti tudi po krepko znižani akcijski ceni 3.149,31 EUR. Pride popolnoma opremljen, z vsem kar potrebujete za izvedbo vaj, ki jih nudi aplikacija iFit, hkrati pa je priložena tudi letna zastonjska individualna naročnina na omenjeno aplikacijo.

Kakšen je Vault?

Vault meri v višino 184,7 cm, v širino 61,5 cm, globok pa je 35,5 cm. Stabilen podstavek, na katerem stoji je nekoliko večji. Zaradi podstavka ga ni mogoče potisniti direktno ob steno.

Na sprednji strani se nahajajo vrata v obliki navpično postavljenega 61,5-palčnega (diagonala 156 cm) ogledala v katerega je vgrajen 32-palčni (diagonala 81 cm) zaslon na dotik. Pod ogledalom sta dva stereo zvočnika z možnostjo Bluetooth povezljivosti. Preko Bluetootha nam Vault omogoča tudi, da z njim povežemo lastne slušalke ali pa ustrezen pas za merjenje srčnega utripa. Vault je zasnovan s trpežnim okvirjem iz ogljikovega jekla, in tehta približno 117 kg.

Kar Vaulta razlikuje od drugih pametnih ogledal na trgu in ga dela edinstvenega, je njegov vrtljivi zaslon, ki se odpre vstran in razkrije priročen navpični trezor za shranjevanje, v katerem so shranjene vaše uteži, kettlebelli, elastike in ostala oprema za vadbo.

Vault vključuje naslednje pripomočke za vadbo: dva bloka za jogo, tri elastične zanke, tri elastične trakove, 9 kilogramski in 14 kilogramski kettlebell, šest parov enoročnih uteži (od 2 do 14 kilogramov), blazino za vadbo in priročno brisačo za brisanje potu. Vsi pripomočki so zloženi na jeklenih policah, katerih razporeditev je možno poljubno spremeniti.

Kakovost opreme je na zelo visokem nivoju, kot je značilno za NordicTrack. Enoročne uteži so zelo dobro izdelane in udobne za držanje. Uporne elastike so iz debele, trpežne gume, bloki za jogo pa enostavni za držanje, tudi s potnimi rokami. Tudi kettlebella sta visoke kakovosti, vendar nudita nekoliko drugačen občutek kot tisti iz železne litine, ki jih je navajena večina.

Postavitev in montaža

Kot je bilo že omenjeno, Vaulta zaradi njegove surove teže ni možno pritrditi na steno. Pritrjen je na nekoliko širše stojalo, na katerem stoji stabilno, namestiti pa ga je mogoče kamorkoli na ravno podlago. Potrebno je dobro premisliti, saj 117 kg, ki jih Vault premore, pomeni da ga ni enostavno premakniti. Niti praznega. Kam ga postavimo na samem začetku je tako ključnega pomena. 

Ko Vault enkrat stoji na mestu, je potrebno za njegovo uporabo ustvariti iFit uporabniški račun. V primeru, da tega še nimate. Ko je ta ustvarjen, nam aplikacija zastavi nekaj vprašanj o svojih fitnes ciljih in željah. Na podlagi teh informacij bo Vault pripravil prilagojena priporočila za vadbo.

Kaj Vault ponuja?

Na začetnem zaslonu lahko izberemo priporočeno vadbo, ali pa poiščemo vadbe na zahtevo z uporabo filtrov. Filtri vključujejo vrsto vadbe, intenzivnost, trajanje, ciljno območje, inštruktorja in potrebno opremo.

Za razliko od drugih NordicTrackovih naprav, ki vključujejo uporabo iFita, Vault ne omogoča dostopa do celotne knjižnice vadb na zahtevo. Na voljo je približno 200 vadb, povsem prilagojenih za izvedbo z opremo, ki se nahaja v trezorju.

Vadbe, ki jih Vault nudi, je možno razdelite glede na vrsto vadbe po naslednjem ključu: joga, trening moči, Pilates, oblikovati in tonirati, raztezanje, boot camp in barre. iFit je izdal tudi serijo Train Like a Pro, ki vključuje vadbe, ki so jih pripravili profesionalni športniki. Dober primer je serija Alexa Morgana, ki ponuja veliko različnih vaj za kardio, ravnotežje in mobilnost.

Izkušnja z Vaultom

Nobenega dvoma ni, da je NordicTrackov Vault elegantna, dobro izdelana naprava, ki lepo zapolni prostor. V vsaki domači telovadnici pripomore k občutku luksuza, lahko pa si jo je predstavljati tudi v dnevni sobi.

Zaslon je velik in svetel, zvočniki ponujajo odlično kakovost zvoka. Vrtenje vrat z velikim ogledalom in zaslonom pa je povsem gladko in tiho. Rokovanje z Vaultom resnično nudi občutek kakovosti in nobenega dvoma ni, da je NordicTrack izdelal vrhunsko napravo.

Vsi pripomočki za vadbo, ki so del paketa, niso le dobro izdelani, ampak so zasnovani tako, da se popolnoma prilegajo notranjosti trezorja. Jih je pa tja nekoliko težje pospraviti, saj se, odvisno od porazdelitve polic, ki jo je mogoče spreminjati, v notranjosti tesno prilegajo. 

Kot je bilo že rečeno, je ponudba vadb iz iFitove knjižnice, v primerjavi z drugimi NordicTrackovimi napravami, okrnjena. Čeprav se okoli 200 različnih vadb morda sliši nekoliko omejeno, gre še vedno za zelo spodobno številko. Sploh če pomislimo, da se je potrebno skozi vsako vadbo najprej prebiti. Knjižnica se tudi posodablja in če gre verjeti NordicTracku, bo število vadb naraščalo še dolgo časa. 

Vmesnik je zelo enostaven za uporabo in intuitiven. Možnosti filtriranja vadb nam omogočajo, da glede na vrsto vadbe, trajanje, stopnjo intenzivnosti, ciljno območjem, inštruktorja in potrebno opremo hitro ter enostavno poiščemo tisto, ki nas zanima. Vse vadbe sledijo podobnemu formatu. Ponujajo neobvezno ogrevanje, vadbo samo in na koncu še nekaj minut za ohlajanje telesa in raztezanje. Prednosti tega, da sta ogrevanje in ohlajanje izbirni in samostojni fazi treninga vam omogočajo, da po potrebi skrajšate trajanje vadbe. 

Med vadbo lahko zahvaljujoč odsevni površini vidite inštruktorja, in hkrati spremljate svojo telesno držo. Presenečeni boste, kako uporabna je ta funkcija. Žal pa Vault ne ponuja možnosti samodejne analize vaše izvedbe vaj in tako tudi ne nudi povratnih informacij. 

Kljub kar nekaj vadbam, ki so osredotočene na visoko intenziven kardio trening in jogo, so najštevilčnejše tiste za moč in oblikovanje telesa. Upoštevati je potrebno tudi to, da vse nimajo enakega energijskega in zabavnega elementa. Če si želite glavni poudarek na kardio vadbi, bi bil torej bolj smotrn nakup katere druge NordicTrackove naprave, ki jo poganja iFit. Na primer, kolesa Commercial S22i Studio Cycle ali veslača RW900. Oba ponujata pretakanje vadb preko iFita. Tudi v tem primeru pa Vault nudi več kot odlično dopolnitev domače telovadnice in omogoča vrhunsko vadbeno izkušnjo.

Ni mogoče zanikati, da je Vault elegantna in dobro izdelana naprava, ki popestri skoraj vsak prostor v domu. Morda pa je najbolj primeren za ljudi, ki že imajo napravo, z možnostjo uporabe iFit ali pa jo nameravajo kupiti v prihodnosti.

Zaključek

NordicTrackov Vault je odlična izbira za vsakogar, ki želi domačo telovadnico in je pri tem omejen s prostorom. Še posebej zanimiv je za vse tiste, ki radi izvajajo vadbe  pod vodstvom inštruktorjev, z vadbami pa se osredotočajo predvsem na oblikovanje telesa in izboljšanju telesne moči.

Vault uporablja iFit in za uporabo zaslona na dotik je potrebna naročnina. Ko izvajate vadbo, boste na sprednji strani trezorja videli inštruktorja na zaslonu in svoj odsev v ogledalu. Na ta način lahko zelo enostavno pozorno spremljate svojo formo in sledite trenerju.

iFit ponuja najrazličnejše vadbe, posnete tako v telovadnici kot na prostem, omogočile pa vam bodo, da razgibate celotno telo. Priložena oprema bo zadostovala večini uporabnikov, za tiste bolj napredne predvsem pa močne, morda ponujeno ne bo dovolj.

Vault je zasnovan tako, da je v vsakem prostoru videti elegantno. Če iščete kompaktno, samostojno pametno ogledalo, je Vault podjetja NordicTrack odlična izbira.